Velykos – net tik gausus vaišių stalas: trys idėjos šeimai, kurios primins šventės prasmę

Velykos

Ryškiausia pavasario šventė Velykos dažnam siejasi ne tik su margučiais, bet ir su įvairiais patiekalais nukrautu stalu ar šventiniais pusryčiais restorane, o kai kuriems ir dovanomis. Neretai pamirštama, kad ši šventė – proga kokybiškai praleisti laiką su šeima, tad išlaidauti perkant įmantrius maisto produktus, rengiant šventę restorane ar įteikiant brangias dovanas – neturėtų būti prioritetas.

Šiandien Velykos – kitokios

Šiuolaikinis švenčių šventimas dažnai pameta tikrąją prasmę. Prasmingas pokalbis su artimaisiais iškeičiamas į naršymą socialiniuose tinkluose, vakarienės gaminimas – į rezervaciją restorane, o šeimos artumo stoka kompensuojama brangiomis dovanomis. 

Žvelgiant į Velykas lydinčias išlaidas, didžioji dalis žmonių vaišių stalui nevengia skirti nuo vieno iki kelių šimtų eurų, mat pastaraisiais metais per šeimos šventes valgiaraštyje pradeda atsirasti tokie patiekalai kaip pica, kepta antis, tortas ar įvairūs rytų virtuvės patiekalai. Per didžiausią pavasario šventę taip pat dažnas nori atrodyti puikiai, tad įsigyja naujus šventinius drabužius, moterys investuoja į įvairias grožio paslaugas – visa tai gali atsieiti taip pat nuo vieno iki kelių šimtų eurų.

Prieš porą dešimtmečių ši šventė buvo siejama su mielomis ir dėmesingomis dovanomis mažiesiems – šokoladiniais kiaušiniais, velykiniais žaisliukais ar gardžiais meduoliais. Tačiau pastaruoju metu tėvai nesibaido lepinti vaikus ir brangiais pirkiniais – išmaniais prietaisais, kompiuteriniais žaidimais ar žaislų rinkiniais. Visa tai paplonina kišenes taip pat nemenkai. 

Svarbiausia – kokybiškas laikas 

Net ir sėdėdami prie vieno stalo, žmonės pamiršta kokia yra tikroji švenčių prasmė – Velykos puiki proga praleisti kokybišką laiką su artimaisiais, kalbėtis apie naujienas, gyvenimą, iššūkius, žaisti pamirštus žaidimus iš vaikystės ir kitaip smagiai mėgautis šeimos kompanija. Pastarųjų aspektų išpildymui nereikia daug investuoti, o ir laikas praleistas drauge sukurs daug įsimintinesnę, jaukesnę ir linksmesnę šventę. 

Skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė pažymi, jog įvairių švenčių šventimas dažnam asocijuojasi su didelėmis išlaidomis ir finansiniais iššūkiais, kurie seka po jų. Vieni taupo, kiti skolinasi, dar kiti – išleidžia svarbesnėms reikmėms sukauptas lėšas. Pasak jos, šventė neturėtų tapti galvos skausmu.

Artėjant svarbiai progai, atsisakykime nebūtinų pramogų, suplanuokime valgiaraštį bei įvairius pirkinius, neperkraukime vaišių stalo produktais, kurie tikėtina, nebus suvalgyti. Kalbant apie naujus šventinius drabužius – paieškokime puošnesnių ir patogių rūbų spintoje, o jei jau tikrai norime įteikti dovanas artimiesiems – lai tai būna kukli, tačiau originali staigmena, susijusi su pavasariu: gėlių puokštė, rankdarbis, saldumynai, įdomiai marginti kiaušiniai“, – patarimais dalijasi D. Stoškuvienė.

Siekiant įnešti originalumo, artumo vienas su kitu bei pavasariškų nuotykių į Velykų šventę, raginame išbandyti keletą įdomių veiklų, kurios neprašys plačiai atverti kišenių. Šiuos užsiėmimus gali išbandyti nuo jauniausių iki vyriausių šeimos narių.

Medžio sodinimas 

Per mokyklos ar aukštosios mokyklos baigimo ceremonijas medžiai sodinami gana dažnai, taip įprasminant prabėgusį laiką ir pasitinkant naują pradžią. Kartu pasodinti medį per Velykas visai šeimai būtų gana reikšmingas įvykis, kuris dar labiau suvienytų narius. O ir pati Velykų šventė žymi atgimimą tiek gamtoje, tiek gyvenimo cikle.

Medžio sodinimo procesas bus ne tik įdomus ir linksmas mažiesiems, kurie vėliau galės stebėti kaip medis auga, bet ir vyresniems šeimos nariams, paliksiantiems prisiminimą ateities kartoms.

Inkilėlio pakabinimas 

Balandį iš šiltųjų kraštų sugrįžta – antys, zylės, cyplės, devynbalsės, ereliai, gulbės, gandrai, gegutės, kielės, kukučiai, kikiliai ir daugybė kitų paukščių. Kai kurie susirezgia savo lizdus, o mažesni paukšteliai kaip zylės, gegutės ar varnėnai – mielai apsistoja inkilėliuose, suręstuose žmonių.

Inkilą galima įkurti ne tik medyje, tačiau ir daugiabučio balkone, todėl tai padaryti gali visi. Inkilo kėlimas bus ne tik puiki edukacija ir pavyzdys mažiesiems šeimos nariams, bet ir geras darbas smulkiesiems gamtos gyventojams.

Senosios Velykų tradicijos 

Įvairūs burtai ar prietarai, dažniausiai atliekami prieš didžiąsias metų šventes ar jų metu – sena lietuvių tradicija. Jei seneliai pamena, šventės metu galima atgaivinti keletą įdomių ir smagių velykinių tradicijų iš praeities, tokių kaip maudynės tekančiame vandenyje prieš saulėtekį vardan geros sveikatos, mušimas verba, siūbavimas sūpynėmis, kuris atneša sėkmę ir daugybę kitų. Toks tradicijų prisiminimas supažindins jaunesnius šeimos narius su tautos istorija, paįvairins šventę bei sukurs ypatingą atmosferą.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Partneriai

Draudžiama PatarimuPasaulis.lt skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur be raštiško sutikimo, o jeigu sutikimas gautas, būtina nurodyti PatarimuPasaulis.lt šaltinį su aktyvia nuoroda į jį.