Šampanas

Mokslininkai: apie šampano galią padėti išvengti Alzhaimerio ligos ir silpnaprotystės

Reading universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai atrado, kad išgėrus tris taures šampano per savaitę tai gali užkirsti kelią silpnaprotystei ir Alzhaimerio ligai, tačiau nereikėtų šių išvadų skubėti pritaikyti žmonėms.
Raudonosiose vynuogėse esantis komponentas – fenolio rūgštys, dėl kurių šampanas putoja, manoma, kad ir yra ta priežastis, trukdanti vystytis smegenų ligoms.

Tyrimo metu buvo eksperimentuojama su žiurkėmis, tačiau Reading universiteto profesoriai tikisi, kad galės tęsti mokslinį darbą eksperimentuodami su pensinio amžiaus žmonėmis.

Prof. Jeremy Spencer teigė: „Šis tyrimas tikrai įdomus, nes parodo, kad saikingai vartojant šampaną, tai gali turėti teigiamos įtakos mūsų atminčiai ir apsaugoti nuo smegenų ligų.“

Nors ši žinia tikrai intriguoja, tyrimą pratęsti būtina, teigia mokslininkai. Be viso to, reikėtų nepamiršti, jog tyrimas buvo atliekamas su žiurkėmis, tad nereikėtų visiškai aklai šių išvadų taikyti žmonėms.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti dar 2013-aisiais, tačiau tik visai neseniai išplito socialiniuose tinkluose. Mokslininkai tyrinėjo šampane esančių fenolių rūgščių poveikį žiurkių atminčiai. Fenolių rūgštys yra panašios į flavonoidus - augalų pigmentus, kurie kaupiasi žieduose, vaisiuose, lapuose, ir, manoma, turi antioksidantų.

Maisto produktai, kuriuose yra flavonoidų, pastaruosius metus sulaukia nemažai mokslininkų dėmesio dėl jų galimų antioksidantinių ir uždegimą slopinančių savybių. Neseniai atlikti tyrimai atskleidė, kad flavonoidai gali apsaugoti smegenis ir nervų ląsteles. Pavyzdžiui, buvo atlikta keletas žmonių stebėjimo tyrimų, po kurių paaiškėjo, kad nedidelis kiekis raudonojo vyno gali apsaugoti nuo silpnaprotystės.

Raudonajame vyne yra ir flavonoidų, ir fenolio rūgščių. Daug šių junginių randama baltajame vyne, ypač šampane. Fenolio junginių, manoma, yra raudonosiose vynuogėse „Pinot Noir“ ir „Pinot Meunier“ bei baltosiose „Chardonnay“ vynuogėse, kurios ir yra naudojamos šampano gamybai.

Trims grupėms žiurkių kasdien šešias savaites buvo duodama šampano, kitokių alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų. Jų gebėjimas rasti maistą labirinte buvo vertinamas prieš ir po tyrimo.

loading...