9 sėkmę simbolizuojantys valgiai Naujųjų metų vakarui

Riešutai

Daugelyje pasaulio šalių skirtingi valgiai, patiekiami ant Naujųjų metų stalo, turi simbolines reikšmes. Tad gruodžio 31-osios vakarą įsileiskite į savo namus Graikijos, Kinijos, Meksikos ar kitų šalių virtuvių tradicijas. Papildykite savo šventinį stalą produktais ar patiekalais, simbolizuojančiais sėkmingus ateinančius metus.

1. 12 vynuogių vidurnaktį – sėkmingiems metams

Ant Naujųjų stalo viso pasaulio šalyse rasime įvairių gardžių vaisių, tačiau vynuogės turi ypatingą reikšmę. Ispanijoje, Portugalijoje, Meksikoje, Kuboje, Ekvadore, Peru – vidurnaktį, mušant dvyliktai valandai, suvalgoma dvylika vynuogių, simbolizuojančių kiekvieną metų mėnesį. Jei kuri iš vynuogių karti ar rūgšti, tikima, kad šis mėnuo gali būti sunkesnis.

2. Riešutai ir sėklos – laimei ir gyvybingumui

Riešutai – naujo gyvenimo simboliai, dažnai dovanojami Naujųjų metų proga, linkint draugams ir šeimai sėkmingos pradžios. Riešutais įdaromi tortai, apibarstomi šventiniai desertai. Kai kuriose kultūrose gaminamas žiedo formos pyragas su riešutais, kaip tęstinio klestėjimo ženklas.

Pistacijos Kinijoje dažnai dovanojamos tikint, kad tai yra sveikatos, laimės ir sėkmės simbolis. Žemės riešutai, dar vadinami „ilgaamžiškumo riešutais“, simbolizuoja gyvybingumą, turtus ir garbę. Kinai prisimena ir saulėgrąžas, kurios tradicinėje šalies kultūroje reiškia būsimus sūnus ir anūkus.

Švedijoje, Norvegijoje ryžių pudinge slepiamas migdolas. Tikima, kad jo radėjas ateinančiais metais gyvens labai turtingai ir džiaugsis klestinčiais metais. Graikinis riešutas pranašauja sėkmę, jei viduje yra sveikas ir skanus. Jei riešuto vidus yra kartus ar supuvęs – gali griūti planai. Šie riešutai taip pat yra stiprus vyriškumo bei vaisingumo simbolis.

3. Datulės – klestėjimui

Kinijoje datulės simbolizuoja naują pradžią ir klestėjimą. Šiuos vaisius kinai patiekia džiovintus, valgo kaip užkandį arba smulkiai supjaustę, ruošia arbatą.

4. Koldūnai – turtams ir gerovei

Kinai ruošdami Naujųjų metų vaišes itin didelį dėmesį skiria formoms ir spalvoms. Taip mėgstamus koldūnus jie paruošia lyg aukso ar sidabro liejinius, prašydami turtų ir gerovės.

5. Granatai – sveikatai

Šiuos vaisius Turkijoje Naujųjų vakarą valgo dėl dviejų priežasčių. Pirmoji – apvali saldžių sėklyčių forma primena monetas – klestėjimą. Antroji priežastis – raudona vaisiaus spalva, manoma, simbolizuoja sveiką širdį ir vaisingumą. Meksikoje granatų vaisiai ant Naujųjų stalo simbolizuoja klestėjimą.

6. Makaronai ir ryžiai – ilgaamžiškumui

Daugelyje Azijos šalių ilgi makaronai valgomi Naujųjų metų dieną tikint, kad tai – ilgo gyvenimo simbolis. Japonijoje užkandžiams ruošiami ryžių pyragaičiai, pagaminti iš pūstų, virtų ryžių, užpildytų saldžiųjų pupelių pasta.

7. Žuvis – sėkmei pritraukti

Šis patiekalas populiarus ir Naujųjų metų šventei gaminamas Vokietijoje, Lenkijoje, Danijoje, Italijoje, Švedijoje, ir kitose šalyse, tikint, kad žuvis pritrauks sėkmę. Kinijoje žuvis simbolizuoja sėkmingus metus, jei patiekiama visa – su galva ir uodega, tuomet tikima, kad visi metai bus klestintys.

8. Kiauliena – gerovei ir progresui

Austrijoje, Vengrijoje, Italijoje, Kuboje ir kitose šalyse, tikima, kad kiauliena yra gerovės, sėkmės ir laimės bei sotaus gyvenimo simbolis. Kuboje ir Ispanijoje kiaulė simbolizuoja progresą ir inovacijas. Ispanai kepa kiaulės formos sausainius ar kitus pyragėlius.

9. Desertai – ne tik saldžiam gyvenimui

Kiekviena šeimininkė, ruošdama vaišes Naujųjų metų vakarui, desertui skiria ypatingą dėmesį. Tikima, kad desertai pranašauja saldų gyvenimą, tad kinai šios šventės proga būtinai vaišinasi ryžių pyragu, gardintu žemės riešutais bei sezamo sėklomis – laimės simboliais.

Meksikiečiai, tikėdamiesi sėkmingų metų, gamina žiedo formos duonos pyragą, įdarytą cukruotais vaisiais. Puiki jų alternatyva – įvairūs mėgstami džiovinti vaisiai.

Graikijoje ruošiamas pyragas Vasilopita. Tai apskritas kavos pyragas, paprastai gaminamas su migdolais. Į pyrago vidų įdedama moneta. Graikai tiki, kad asmenį, radusį monetą, ateinančiais metais lydės sėkmė.

Ir gurmanams, ir lietuviškos virtuvės gerbėjams

Visus 9 patiekalus Naujųjų metų vakaro vaišėms puikiai pritaikys tiek mėgstantys tradicinės lietuviškos virtuvės patiekalus, tiek ir gurmanai. Riešutai, džiovinti vaisiai ir sėklos – ne tik vertingas užkandis, bet ir puikus įvairių desertų, salotų ingredientas, paįvairinantis skonį bei puošiantis tortus, pyragus, pudingus. Laikydamiesi skandinavų tradicijų, maloniai nustebinkite artimuosius ar svečius, pasirūpindami nedideliu siurprizu deserto viduje – migdolu, kuris simbolizuos turtus ateinančiais metais.

Kinų mėgstamus koldūnus ar pyragėlius Naujiesiems gaminkite su džiovintais vaisiais, riešutais, varške, paskrudinkite, kad jie įgautų auksinę spalvą, juk ši spalva Kinijoje pranašauja turtus. Prisiminkite ir 12 mėnesių simbolizuojančias vynuoges bei granatų sėklas, kuriomis galite puošti įvairius patiekalus – tiek saldžiuosius, tiek užkandžius.

Eksperimentuokite, suteikite patiekalams įvairių skonio atspalvių, ir svarbiausia tikėkite, kad ateinantys 2018-ieji bus sėkmingi ir laimingi metai Jums bei Jūsų artimiesiems.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Partneriai

Draudžiama PatarimuPasaulis.lt skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur be raštiško sutikimo, o jeigu sutikimas gautas, būtina nurodyti PatarimuPasaulis.lt šaltinį su aktyvia nuoroda į jį.