Apie ką reikėtų pagalvoti renkantis kavamalę namams?

Kavamalė

Beveik kiekvieni namai rytais pakvimpa kavos aromatu. Tiesa, jeigu naudojate jau sumaltos kavos pupeles iš pakelio, galėjote pastebėti, kad aromato stiprumas kiekvieną dieną silpnėja nes pakelis dažnai darinėjamas. Kavos ekspertai yra įsitikinę, kad pati aromatingiausia ir skaniausia kava – šviežiai maltų pupelių, todėl kiekvienuose namuose, kuriuose rytai neįsivaizduojami be puodelio stiprios kavos, kavamalė yra tiesiog būtinas virtuvės prietaisas.

Žinoma, pirmą kartą renkantis kavamalę namams gali kilti įvairių klausimų: kas svarbu renkantis kavamalę? Kokio tipo prietaisą vertėtų rinktis? Atsakymai į šiuos klausimus rasite žemiau esančiame tekste.

kavos malunelis

Asociatyvios nuotraukos šaltinis: unsplash.com

Pagrindiniai kavamalių tipai

Buitinės technikos parduotuvių lentynose galima rasti trijų skirtingų tipų kavamales: rankines, elektrines su malūnėliais ir kavamales, kurios kavos pupeles mala elektrinėmis girnomis. Ir nors visų kavamalių pagrindinė funkcija yra tinkamai sumalti kavą, kiekvienas aparato tipas veikia skirtingai.

Rankinės kavamalės

Šiandien, kai visas gyvenimo sritis siekiama palengvinti, automatizuoti procesus, rankinės kavamalės gali atrodyti tarsi antikvariniai prietaisai. Tiesa, kuriantiems namuose minimalistinį stilių ar mėgstantiems virtuvės interjerą papuošti vintažinėmis detalėmis – būtent rankinio tipo kavos malimo mašinėlė gali tapti puikiu virtuvės akcentu. Kalbant apie kavos malimo mašinėlių veikimą, jis išsiskiria tuo, kad, kavos pupelės turi būti malamos rankomis sukant kavamalių rankenėlę. Taip besisukančios girnelės ar malūnėlis mala pupeles, o jūs galite reguliuoti kavos rupumą. Be to, rankines kavamales lengva prižiūrėti. Rankinės kavamalės yra paprastos ir ekonomiškos, nes malant pupeles nereikalauja elektros energijos. Tokiu būdu malamos kavos pupelės nesušyla ir nepraranda aromato. Rankinės kavos malimo mašinėlės yra labai kompaktiškos, todėl lengvai tilps net ir mažiausioje virtuvėje. Be to, šio tipo kavamalės tikrai papuoš kiekvienų namų virtuvę ir suteiks puikią galimybę mėgautis reto skonio kava. Juk kava daug skanesnė, kai yra ruošiama savomis rankomis.

Elektrinės kavamalės

Šios kavamalės veikimo principas itin paprastas – kavą mala greitai besisukantys peiliai. Elektrinės kavos malimo mašinėlės susideda iš dviejų dalių: variklio ir taurelės, į kurią supilamos pupelės. Naudojant elektrinę kavamalę, galima reguliuoti kavos rupumą: jei mėgstate smulkiau maltą kavą, pupeles reikia malti šiek tiek ilgiau. Taip vieno mygtuko paspaudimu galėsite mėgautis šviežiai malta kava jau po kelių sekundžių. Šios kavamalės išskirtinės ir tuo, kad maldami pupeles nesunkiai, pagal norimą puodelių skaičių, galėsite pasirinkti kavos kiekį. Taigi, elektrinės kavos malimo mašinėlės tikrai pravers namuose, kuriuose tenka ruošti ne vieną kavos puodelį.

Girninės kavamalės

Girnų veikimo principu veikiančios kavamalės gali priminti senovę, tačiau naujausiomis technologijomis pagaminti aparatai iš tikrųjų labai modernūs. Girninėse kavamalėse įmontuotos dviejų tipų girnos – stabilios su dantukais ir besisukančios. Pripylus kavos pupelių tarp girnų, jos tolygiai sutrinamos ir virsta smulkia, biria kava, kuri puikiai tinka ruošti itališkam espresso. Girninės kavamalės veikimo principas yra labai tylus, todėl rytais nepažadinsite nei vieno šeimos nario. Tai ilgaamžės, kavos gurmanų vertinamos kavamalės.

kavamale

Asociatyvios nuotraukos šaltinis: pexels.com

Kas svarbu renkantis kavamalę namams?

Išsirinkus namams tinkantį kavamalės tipą, toliau reikėtų atkreipti dėmesį į kavamalės specifikaciją ir dizainą. Tik tinkamai parinktas aparatas leis be vargo mėgausitės išskirtinio skonio kava.

Plienas ar keramika?

Jei nusprendėte įsigyti girninę kavamalę, svarbu pasirinkti tinkamas girnas. Jos gali būti plieninės arba keramikinės. Tiek vienos, tiek kitos girnelės yra patvarios, tačiau pasitaiko, kad sugenda jas sukantys varikliai. Visgi, esminis skirtumas tarp šių dviejų tipų girnelių yra šilumos pralaidumas. Jei dažnai naudosite kavamalę, tada metalinės girnos yra praktiškesnės, nes jos greičiau atvėsta. Keramikinės girnos labai gerai išsaugo šilumą, nespėja greitai atvėsti, todėl kava gali būti ne tokia aromatinga. Metalinės girnos įprastai gaminamos iš nerūdijančio plieno, padengtos variu ir teflonu. Tokios medžiagos liudija prietaiso kokybę ir ilgaamžiškumą.

Kuo daugiau vatų, tuo geriau?

Kavamalės gali būti įvairaus galingumo, tačiau kuo kavos malimo mašinėlės galia didesnė, tuo ji veiks geriau: mažiau kais ar strigs. Be to, kavos pupelės bus sumaltos greičiau, smulkiau ir tolygiau, todėl kavos ruošimas bus paprastas ir greitas.

Kur byrės kava?

Šioje vietoje kavamalės yra dviejų tipų: turinčios atskirą talpą sumaltai kavai ir tos, kurios kavą mala tiesiai į rankenėlę. Jei kavos pupeles malsite ne vienai, bet kelioms dienoms, tada svarbu, kad kavamalė turėtų atskirą, sandarią talpą maltai kavai laikyti. Žinoma, jei norite kasdien mėgautis šviežia kava, vertėtų kavą malti kasdien ir tik vienam kavos puodeliui – tokiu būdu atskleidžiamas subtiliausias kavos skonis ir tikrasis jos aromatas.

Interjero detalė

Jei namuose jums svarbu, kad kiekvienas daiktas ne tik surastų savo vietą, bet ir derėtų su kitais, tada vertėtų atkreipti dėmesį ir į kavamalės dizainą. Kaip jau minėta anksčiau, rankinės kavamalės – dažniausiai būna išskirtinio dizaino, todėl tikrai taps įdomia interjero detale. Svarbiausia kavamalės dizaino detalė – korpusas. Jis gali būti ir plastikinis, ir metalinis, todėl rinkitės tokį korpusą, kuris būtų ne tik estetiškas, bet ir praktiškas.

Namuose mėgautis tobulo skonio kava dar niekada nebuvo taip lengva

Neturintiems automatinio kavos aparato, kavamalė – puiki išeitis norintiems namuose kasdien mėgautis skania ir aromatinga kava. Žinoma, kavos malimo mašinėlių yra įvairių, todėl prieš perkant šį virtuvės prietaisą, atkreipkite dėmesį į kavamalės tipą, dizainą, pritaikomumą ir specifikaciją. Įvertinus svarbiausius kavamalės elementus, galėsite mėgautis šviežiai sumaltų pupelių kava kiekvieną rytą.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Draudžiama PatarimuPasaulis.lt skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur be raštiško sutikimo, o jeigu sutikimas gautas, būtina nurodyti PatarimuPasaulis.lt šaltinį su aktyvia nuoroda į jį.