Namo statybos kaina 2022 – kokioms išlaidoms reikia pasiruošti?

Namo statybos kaina 2022

Dauguma planuojančių statyti namą nemaloniai stebisi, kiek pastaraisiais metais išaugo statybos kaštai. Žemiau svarstome kiek reikės sumokėti už namo projektavimą ir pastatymą.

Daug šeimų planuoja statytis nuosavą namą, tačiau tai yra brangus reikalas. Niekas nesitikėjo, kad 2022-ieji bus toks sunkus šio projekto įgyvendinimo laikotarpis. Sunku prognozuoti kaip artimiausiais mėnesiais klostysis medžiagų ir darbo sąnaudos. Kol kas statybinių medžiagų kainos sparčiai kyla, todėl norisi išleisti kuo mažiau. Tačiau kai kur neverta taupyti.  

Didėjančios namo statybos išlaidos

Namo statybos kaina per pastaruosius trejus metus išaugo vidutiniškai bent 20 proc. Tai daugiausia lemia augančios statybinių medžiagų kainos. Vidutinis medžiagų kainų pokytis siekia apie 15 proc. Manome, kad 2022 m. kainos bus panašaus lygio, o tai reiškia, kad namo statybos kaina per metus padidės 7-8 proc.

Tačiau aukštesnes kainas lemia ir įstatymų pakeitimai. Nuo 2020 metų įsigalioję pastatų energinio naudingumo įstatymo pokyčiai ir sugriežtinti reikalavimai, lemia didesnes investicijas į namo statybą.

Paruoštas namo projektas – ar verta rinktis?

Projekto kaina daugiausia priklauso nuo to ar apsisprendžiame dėl jau paruošto projekto ar norime asmeniškai pritaikyto jums. Už paruoštą projektą sumokėsime apie 1 – 1,5 tūkst. eurų, o projektas pagal užsakymą gali atsieiti ir 5 – 10 tūkst. eurų. Užbaigtame projekte rasime ir sąmatą, kuri palengvins statybų procesą. Turint žemės sklypą su inžineriniais tinklais ir parengtą projektą, galima pradėti statybas. 

Pradedant nuo nulinės būsenos, į kurią įeina žemės darbai, pamatai, jų apšiltinimas ir išorės laiptai, reikia skaičiuoti apie 10 tūkst. eurų, standartinio, 140 m2, dviejų aukštų namo statybai.

„Atviros dėžės” statymas yra kitas etapas. Jį sudaro sienos, santvaros, lubos ir stogo danga bei mūriniai laiptai. Nesudėtingo projekto atveju visa kaina sieks apie 50-60 tūkst. eurų.

Sekantis etapas, norint įsirengti namą iki dalinės apdailos varianto, apima durų ir langų, pertvarų įrengimą, grindų išlyginimą ir šilumos izoliacijos sumontavimą. Verta orientuotis į kokybiškas šiltinimo medžiagas – tokias kaip akmens vata. Šioje vietoje taupyti neverta, kadangi ji bus tiesiogiai atsakinga už šiluminį komfortą ir vidaus mikroklimatą. Ne gana to, akmens vata stipriai prisidės prie namo konstrukcijų apsaugos ne tik nuo gaisro, bet ir nuo neigiamo drėgmės poveikio, todėl namas išliks ilgaamžis. Darbų ir medžiagų kaina šioje vietoje atsieis apie 15-20 tūkst. eurų. 

Sužinokite kur galima sutaupyti namo statyboje šiais metais: https://gerasbustas.lt/ikvepimui/namo-statybos-kaina-2022-kiek-isleisime-projektavimui-statybai-ir-interjerui/

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Draudžiama PatarimuPasaulis.lt skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur be raštiško sutikimo, o jeigu sutikimas gautas, būtina nurodyti PatarimuPasaulis.lt šaltinį su aktyvia nuoroda į jį.