Stalo serviravimas: taurės

Stalo serviravimas: taurės

Vyną, šampaną, konjaką ir daugelį kitų gėrimų rekomenduojama ragauti iš būtent jiems pritaikytų taurių. Ar žinote, kad šios taurės ne šiaip sau gaminamos skirtingų dydžių ir formų?

Atsižvelgiant į kiekvieno gėrimo savybes, taurių sienelės išlenkiamos taip, kad gėrimas pasiektų tam tikrus, ant liežuvio išsidėsčiusius, skonio receptorius. Todėl tinkamoje taurėje patiektas gėrimas ne tik gražiai atrodo, bet ir maksimaliai atskleidžia savo skonį ir aromatą.

Raudonajam vynui paprastai naudojama didžiausia iš taurių, plati, gili, būtinai su aukšta kojele. Vyno pilama tik viena trečioji dalis taurės. Geriant raudonąjį vyną taurė laikoma už kojelės, tačiau jeigu vynas tik laikomas rankoje, taurė gali būti apglėbiama delnu, kad vynas sušiltų.

Baltajam vynui naudojamos panašios, tačiau mažesnės ir siauresnės taurės, gali būti ir tiesiomis sienelėmis. Baltasis vynas patiekiamas atšaldytas (neperšaldytas, apie 10ºC), tad šildyti jį delnu laikant taurę nerekomenduojama.

Šampanui ir putojančiam vynui naudojamos įvairių formų taurės su aukšta kojele. Saldžiam putojančiam vynui labiau tinka plačios taurės, sausajam – siauros ir gilios. Į taurę pilama dvi trečiosios dalys šampano ar putojančio vyno.

Martinis ir daugelis kokteilių geriami iš platėjančios, piltuvėlio formos, taurės.

Konjakas dažniausiai geriamas iš plačių į viršų siaurėjančių taurių žema kojele (angl. snifter). Į taurę konjako pilama tiek, kad paguldžius taurę gėrimas neišsilietų. Beje iš šios taurės geriamas ir stiprus alus.

Taurė brendžiui labai panaši i konjako taurę, tik truputėlį apvalesnė.

Viskis dažniausiai geriamas iš žemų cilindro formos taurių, tačiau žinovų teigimu, gero viskio skonis atsiskleidžia geriant jį iš žemų, tulpės formos taurių. Į taurę pilama viena trečioji dalis viskio ir dedami keli ledukai.

Degtinė ir trauktinės geriamos iš mažų 20-50 ml taurelių, kurios gali būti ir su žema kojele. Taurelės likeriui labai panašios, tik truputėlį didesnės, 30-50 ml talpos. Į taureles pilama dvi trečiosios dalys stipraus gėrimo.

loading...