Stalo serviravimas

Stalo serviravimas: ką reikėtų žinoti?

Norite nustebinti svečius? Siekiate sukurti labai gerą įvaizdį Jūsų rengiamų pietų metu? Vien tik egzotiškų ar ypatingai skanių patiekalų nepakaks – būtinas tinkamas stalo serviravimas, kuriam reikalingas tiek išradingumas, tiek ir kai kurių taisyklių paisymas. Bendras stalo vaizdas gali sudaryti ne tik labai didelę dalį pietų ar vakarienės sėkmės, bet taip pat gali daryti įtaką ir apetitui, svečio nuotaikai, tad pasistengti tikrai verta.

Stalo serviravimo taisykles galima būtų skirstyti pagal skirtingas šalis, regionus ar socialinį sluoksnį, tačiau jei tik norite žinoti ir mokėti paserviruoti stalą tinkamai ir išvaizdžiai – paisykite kelių klasikinių taisyklių. Pirmiausia – indų išdėstymo tvarka. Visi indai turi būti padėti taip, kad būtų patogu, tai yra, pagal valgymo tvarką. Ant pagrindinio patiekalo lėkštės turi būti dedama lėkštė šaltiems užkandžiams, kurie bus patiekti prieš karštą patiekalą, kairėje jų – lėkštutė duonai.

Įrankių dėliojamo tvarka taip pat svarbi, ji gali būti įprasta kai kuriems Jūsų svečiams, todėl nevertų suklysti, taip arba apsijuoksite, arba priversite svečius pasimesti, o tai irgi nėra gerai. Tiek šakutės, tiek peiliai dedami panašiai, tačiau skirtingose pusėse. Dešiniausiai dedamas tas peilis, kurio prireiks pirmiau, taip pat ir su šakute, kuo šakutė yra toliau į kairę nuo lėkštės, tuo greičiau jos turi prisireikti. Dėl to toliausiai įprastai būna užkandžių įrankiai. Desertams skirti įrankiai dedami ne šonuose, bet viršuje lėkštės, arčiau stalo vidurio. Šauktai sriubai dedami dešinėje lėkščių pusėje ir turi įsiterpti tarp peilio užkandžiams bei peilio pagrindiniam patiekalui. Jei rengiate pietūs, kuriems bus reikalingi specialūs įrankiai, pasidomėkite ir jų dėjimo tvarka. Be to atminkite, kad peilių ašmenys turi būti nukreipti į lėkštę, o šaukštai žvelgti iškilumu žemyn. Šakučių dėjimo tvarką galima labai lengvai atsiminti – siekiant, kad dantukai nesugadintų staltiesės jie turi būti nukreipti į viršų.

Savaime suprantama, indai ir įrankiai turi būti švarūs, tačiau taip pat švari ir tvarkinga turi būti staltiesė. Dažnu atveju pasirenkama balta, tačiau ne ką mažiau puošniai atrodys ir gelsva, žalsva staltiesė, taip pat tokia, kuri bus priderinta prie interjero spalvų: viena staltiesė puikiai derės moderniame, prabangiame name, visai kitokia turėtų puošti rąstinėje sodyboje esantį stalą. Staltiesė turi pridengti stalo kojas ir tiek vienoje, tiek kitoje pusėje kaboti vienodame aukštyje. Taip pat reikėtų nepamiršti, jog prie staltiesės labai svarbu priderinti ir servetėles, kurios turi būti padėtos ant kiekvieno lėkščių komplekto, tai reiškia, kiekvienas svečias turi gauti servetėlę.

Stalo viduryje galima, o tiksliau ir reikėtų, pastatyti vazą su gėlėmis ar kokį kitą papuošimą. Jei tai kokia nors šventė, puikiai tiks jos simboliai, pavyzdžiui, Velykoms puikiai tinka pintas krepšelis su margučiais, Šv. Valentino dienos progą puikiai tiks širdelės formos papuošimas, o Kalėdų stalą papuoštų žema eglutė ar eglės šakelė. Vertėtų vengti labai aukštų papuošimų, kurie gali užstoti vaizdą svečiams, trukdytų jų pokalbiams.

loading...