- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 9814

Derinti vyną ir maistą ne visada paprasta. Tinkamai parinktas maistas ir vynas papildo vienas kitą, todėl galima būti tikriems, kad vyno ir maisto skonis bus iš tiesų puikus. Taigi, kokiomis taisyklėmis vertėtų vadovautis?
Vynas ir mėsa
Viena paprasta taisyklė yra taikoma jau nuo senų laikų: raudonas vynas tinka prie raudonos mėsos, o baltas – prie baltos mėsos arba žuvies. Vis dėlto, nėra taisyklių be išimties: kai kurie raudonieji vynai yra gana lengvi, todėl juos galima derinti ir prie baltos mėsos arba prie žuvies.
Vynas ir sūris
Prie sūrio su mėlynuoju pelėsiu geriausiai tiks desertiniai saldieji vynai. Jei renkatės kietą Stiltono ir Cheshire sūrį, nesuklysite derindami sūrį su raudonu portugališku vynu. Sūriai su baltuoju pelėsiu dera prie Chablis, Riesling ir šampano. Minkšti ar pusiau minkšti sūriai geriausiai tinka su lengvu baltu vynu, bet ne sunkiu raudonuoju. Vandenyje arba alkoholyje brandintas sūris puikiai derės su burgundiškuoju vynu, ožkos sūris – su aštriu sausu vynu, o sūrio suflė – su sausu putojančiu vynu.
Saldumas
Nesuklysite, jei vadovausitės patarimu, kad vynas turi būti saldesnis už maistą. Ne visada yra paprasta saldžius patiekalus derinti su vynu, tačiau sūrūs patiekalai puikiai dera su saldžiuoju vynu. Desertiniai vynai neretai yra pasirenkami vietoje deserto, tačiau tuomet, jei norite vyną derinti su desertu, tikrai galite atrasti tinkamą vyną. Pavyzdžiui, prie pudingo ar pyrago puikiai derės vengriškas Tokajus, Muscatel puikiai tiks prie desertų su graikiniais riešutais arba prie slyvų pudingo.
Vyno ir maisto pusiausvyra
Dar viena svarbi taisyklė: maistas ir vynas neturi nustelbti vienas kito. Kuo riebesnis ir sunkesnis pasirenkamas maistas, tuo sunkesnis turėtų būti vynas. Kuo maistas lengvesnis, tuo lengvesnis ir vynas. Nesuklysite, jei vyną ir maistą pasirinksite iš to paties regiono (pavyzdžiui, prancūzišką vyną ir prancūzišką sūrį).
Vynas ir sriubos
Toks derinys neretai atrodo neįprastas, tačiau vynas gali puikiai derėti prie šio patiekalo. Tiršta pupelių sriuba puikiai derės su nesunkiu raudonuoju vynu, karšta pomidorų sriuba tiks su sausu lengvu baltuoju vynu, žuvies sriuba gali būti palydima aromatingo baltojo vyno. Lietuvoje populiarus vištienos sultinys gali būti derinamas su sauso cheresu, trintų daržovių sriuba tiks su statinėse nebrandintu baltuoju vynu. Jei renkatės šaltą trintų pomidorų sriubą, ją patiekite su lengvu baltuoju vynu, o patiekdami burokėlių barščius nesuklysite pasirinkdami vyną, kuris nėra labai pretenzingas ir rūgštus.
Prie kokio maisto geriau nesirinkti vyno?
Nors kartais manoma, kad vyną galima derinti su bet kokiu maistu, tačiau tai netiesa. Vertėtų pagalvoti apie kitokius gėrimus, jei valgote artišokus, šokoladą, patiekalus su kario prieskoniu, kiaušinius, morengus, apelsinus, patiekalus pagardinate mėtiniu, garstyčių ar rūgščiu padažu. Tam tikrais atvejais vyną galima priderinti ir prie šių išvardytų produktų bei patiekalų, tačiau rinktis tinkamą vyną vertėtų atsargiai. Pavyzdžiui, kiaušiniai tiks su putojančiuvynu, o artišokai – Sauvignon Blanc vynu.
Vynas ir maistas gali būti derinami laikantis keleto paprastų taisyklių: prie raudonos mėsos rinkitės raudoną vyną, o prie žuvies ir baltos mėsos – baltą. Kad išlaikytumėte skonių pusiausvyrą, stenkitės, kad vynas neužgožtų maisto skonio. Vynas ir maistas turi papildyti vienas kitą, tad rinkitės tokį vyną, kuris būtų saldesnis nei maistas. Vynas nebus tinkamiausias aštraus maisto palydovas, taip pat prie kai kurių maisto produktų vyną reikėtų rinktis itin atidžiai.