Tradicinis Rytų Azijos šalių stalo įrankis – valgomosios lazdelės. Tai pora plonų, vienodo dydžio pagaliukų, pagamintų iš bambuko, medienos, plastiko, dramblio kaulo ar kitų medžiagų. Manoma, kad šis stalo įrankis prieš 3-5 tūkstančius metų buvo išrastas Kinijoje.
Valgant lazdelės laikomos vienoje rankoje. Viena lazdelė laikoma tarp nykščio, rodomojo ir didžiojo pirštų, kita padedama ant bevardžio piršto.
Šiame video galite matyti kaip laikomos valgomosios lazdelės ir kaip jomis valgoma:
Etiketas valgant lazdelėmis
- Negalima valgomosiomis lazdelėmis persmeigti maisto, maistas lazdelėmis suimamas.
- Negalima maišyti maisto valgomosiomis lazdelėmis, ar išsirinkinėti skaniausių maisto gabaliukų.
- Negalima mosuoti lazdelėmis ką nors pasakojant, aiškinant, ar rodyti jomis į žmogų, maistą. Toks elgesys laikomas didžiule nepagarba.
- Labai nemandagu barbenti lazdelėmis į lėkštės kraštą ar stalą.
- Maistą iš bendros lėkštės imame specialiai tam skirtomis lazdelėmis, o jeigu tokių nėra, maistą imame kitu savo lazdelių galu (apverčiame).
- Laikinai nenaudojant lazdelių, negalima jų dėti ant stalo. Jos dedamos ant specialaus lazdelių laikiklio. Baigus valgyti lazdelės dedamos ant lėkštės viršaus, horizontaliai.