- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 9047

Vasara mus visada lepina savo gėrybėmis: galime prisiskinti braškių, mėlynių, žemuogių, trešnių ir kitų uogų. Dažnai norime šiomis uogomis mėgautis ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais, tad uogų šaldymas gali būti puikiu pasirinkimu. Šaldytos uogos yra sveikesnės nei uogienės, todėl toks pasirinkimas gali tikrai puikiai pasiteisinti. Visada yra norima, kad šaldytos uogos išlaikytų gerąsias savybes ir pasižymėtų puikiu skoniu, tad verta pasirūpinti, kad šaldymo procesas būtų atliekamas tinkamai. Taigi, kaip tai padaryti?
Pasirinkite tinkamas uogas
Šaldykite tik sveikas uogas. Atrinkite tokias, kurios yra prinokusios, bet ne pernokusios, patartina rinktis panašaus dydžio uogas. Netinka šaldyti pažeistas uogas, tokias, kurios turi dėmelių, raukšlių, ar tokias, kurios nulestos paukščių. Prieš šaldant uogas kruopščiai nuplaukite ir apdžiovinkite. Rekomenduojama uogas šaldyti ne vėliau nei po 2 dienų nuo uogų surinkimo.
Skirtingų uogų šaldymas
Šaldymui tinka praktiškai visos uogos, tačiau skiriasi jų šaldymo būdas. Jei norite, kad uogų maistinė vertė išliktų kuo didesnė, atsižvelkite į tai, kaip turi būti užšaldomos skirtingos uogos. Paprastai rekomenduojama pasirinkti šaldymo temperatūrą nuo -18 iki -23 laipsnių Celsijaus.
* Avietės: atrinkite sveikas tamsios spalvos uogas, kurios nėra sutižusios. Įsitikinkite, kad uogos neturi kirmėlių: 2 minutėms pamerkite uogas į vandenį su druska, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Po 10-15 minučių sudėkite uogas į indą, ir šaldykite kameroje;
* Serbentai: juos galima šaldyti kekėmis arba uogomis. Serbentus galima šaldyti su cukrumi arba be jo;
* Agrastai yra gana rūgščios uogos, todėl juos rekomenduojama šaldyti apibertus cukrumi: kruopščiai nuplaukite uogas, nuimkite kotelius, sudėkite į nedidelius indelius, apiberkite cukrumi ir šaldykite kameroje;
* Mėlynės šaldomos kruopščiai nuplautos ir apdžiovintos. Galima šaldyti su cukrumi arba be jo;
* Spanguolės: uogas kruopščiai nuplaukite ir sudėkite ant rankšluosčio. Nusausintas spanguoles suberkite į indelį ir įdėkite į šaldymo kamerą. Spanguolės nėra reiklios uogos: jos gali būti šaldomos stiklainiuose, arba laikomos vėsioje patalpoje nešaldytos (uogos išsilaikys iki kelių mėnesių);
* Braškės: jas galim atšaldyti pasaldintame vandenyje, apibarstytas cukrumi arba cukraus pudra. Tinka šaldyti stiklainiuose, maišeliuose arba plastikiniuose indeliuose. Taip pat braškes galima šaldyti ir ant padėklo, neuždaruose induose.;
* Žemuogės yra labai naudingos uogos (ypač jų sėklytės, kuriose yra gausu geležies, tačiau ji yra įsisavinama tik tuomet, jei sėklytės yra sutrinamos). Žemuoges galima šaldyti sveikas arba sutrintas trintuvu;
* Vyšnios ir trešnės gali būti šaldomos su kauliukais arba be jų. Nuplaukite uogas, palikite kelias valandas džiūti ir sudėkite ant padėklo arba į plastikinius indelius.
Šaldymo būdai
* Uogas galite šaldyti be cukraus – jas pasaldinti galėsite ir vėliau;
* Jei norite paruošti saldžių šaldytų uogų, kilogramą uogų šiek tiek pamaigykite (nereikia visai sutrinti) ir sumaišykite su 300 gramų cukraus. Palikite per naktį šaldytuve, kad išsiskirtų uogų sultys ir dėkite į šaldymo kamerą;
* Uogas galite sutrinti su milteliniu cukrumi, išpilstyti į mažus indelius ir sudėti į šaldymo kamerą;
* „Uogų kokteilis“ – tai dar vienas šaldymo būdas. Saldžias ir rūgščias uogas sutrinkite trintuvu, jei norite – pagal skonį pasaldinkite. Galite įdėti ir saldžių trintų vaisių. Iš karto išpilstykite į indelius, ir sudėkite į šaldymo kamerą;
* Uogas galite šaldyti ir su sirupu: litre vandens ištirpinkite 100-200 gramų cukraus ir suberkite uogas;
* Jei norite, kad šaldytos uogos būtų saldesnės, tačiau nenorite naudoti cukraus, sutrinkite uogas su bananais (100 gramų uogų sutrinkite su vienu bananu).
Ką svarbu žinoti?
* Jei atšildysite uogas, jas turėsite suvartoti iš karto – pakartotinas šaldymas nerekomenduojamas;
* Mitybos specialistai rekomenduoja šaldytas uogas suvartoti per maždaug 3 mėnesius – vėliau jų maistinė vertė pakinta. Šaldytas uogas galima vartoti ne ilgiau nei 12 mėnesių;
* Šaldyti uogas rekomenduojama mažuose indeliuose (juose turėtų tilpti maždaug 500-800 g uogų);
* Minkštesnes uogas šaldykite plastikiniuose indeliuose, bet ne maišeliuose;
* Šaldytų uogų nelaikykite tame pačiame šadiklio stalčiuje su mėsa ar žuvimi – uogos gali prisigerti šių produktų kvapų;
* Jei norite, kad uogos nesuliptų, sudėkite jas ant padėklo ar į indelį vienu sluoksniu. Per naktį šaldiklyje jos sušals ir nesulips. Vėliau atskiras sušaldytas uogas galėsite suberti į vieną indelį;
* Atšildytos uogos gali prarasti savo spalvą ir formą,todėl jas geriausia patiekti dar ne visai atšalusias. Šaldytos uogos puikiai tinka įvairiems desertams, kepiniams, kokteiliams;
* Kuo tankiau sudėsite uogas, tuo mažiau išgaruos drėgmės. Tai turi įtakos šaldytų uogų kokybei.
Uogų šaldymas – tai vienas geriausių pasirinkimų, kada norima vasaros gėrybėmis džiaugtis ilgesnį laiką. Šaldytos uogos yra kur kas naudingesnės nei uogienės ir net tuomet, jei uogos šaldomos su cukrumi, išlieka didesnė jų maistinė vertė. Taigi, jei norite pasiruošti žiemai, dabar pats tinkamiausias metas pasirūpinti uogų atsargomis!