Kaip šaldyti uogas?

Šaldytos uogos leis ilgiau prisiminti vasarą

Vasara mus visada lepina savo gėrybėmis:  galime prisiskinti braškių, mėlynių, žemuogių, trešnių ir kitų uogų. Dažnai norime šiomis uogomis mėgautis ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais, tad uogų šaldymas gali būti puikiu pasirinkimu.  Šaldytos uogos yra sveikesnės nei uogienės, todėl toks pasirinkimas gali tikrai puikiai pasiteisinti. Visada yra norima, kad šaldytos uogos išlaikytų gerąsias savybes ir pasižymėtų puikiu skoniu, tad verta pasirūpinti, kad šaldymo procesas būtų atliekamas tinkamai. Taigi, kaip tai padaryti?

Pasirinkite tinkamas uogas

Šaldykite tik sveikas uogas. Atrinkite tokias, kurios yra prinokusios, bet ne pernokusios, patartina rinktis panašaus dydžio uogas. Netinka šaldyti pažeistas uogas, tokias, kurios turi dėmelių, raukšlių,  ar tokias, kurios nulestos paukščių. Prieš šaldant uogas kruopščiai nuplaukite ir apdžiovinkite. Rekomenduojama uogas šaldyti ne vėliau nei po 2 dienų nuo uogų surinkimo.

Skirtingų uogų šaldymas

Šaldymui tinka praktiškai visos uogos, tačiau skiriasi jų šaldymo būdas. Jei norite, kad uogų maistinė vertė išliktų kuo didesnė, atsižvelkite į tai, kaip turi būti užšaldomos skirtingos uogos. Paprastai rekomenduojama pasirinkti  šaldymo temperatūrą nuo -18 iki -23 laipsnių Celsijaus.

  • Avietės: atrinkite sveikas tamsios spalvos uogas, kurios nėra sutižusios. Įsitikinkite, kad uogos neturi kirmėlių: 2 minutėms pamerkite uogas į vandenį su druska, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Po 10-15 minučių sudėkite uogas į indą, ir šaldykite kameroje;
  • Serbentai: juos galima šaldyti kekėmis arba uogomis. Serbentus galima šaldyti su cukrumi arba be jo;
  • Agrastai yra gana rūgščios uogos, todėl juos rekomenduojama šaldyti apibertus cukrumi: kruopščiai nuplaukite uogas, nuimkite kotelius, sudėkite į nedidelius indelius, apiberkite cukrumi ir šaldykite kameroje;
  • Mėlynės šaldomos kruopščiai nuplautos ir apdžiovintos. Galima šaldyti su cukrumi arba be jo;
  • Spanguolės: uogas kruopščiai nuplaukite ir sudėkite ant rankšluosčio. Nusausintas spanguoles suberkite į indelį ir įdėkite į šaldymo kamerą. Spanguolės nėra reiklios uogos: jos gali būti šaldomos stiklainiuose, arba laikomos vėsioje patalpoje nešaldytos (uogos išsilaikys iki kelių mėnesių);
  • Braškės: jas galim atšaldyti pasaldintame vandenyje, apibarstytas cukrumi arba cukraus pudra. Tinka šaldyti stiklainiuose, maišeliuose arba plastikiniuose indeliuose. Taip pat braškes galima šaldyti ir ant padėklo, neuždaruose induose.;
  • Žemuogės yra labai naudingos uogos (ypač jų sėklytės, kuriose yra gausu geležies, tačiau ji yra įsisavinama tik tuomet, jei sėklytės yra sutrinamos). Žemuoges galima šaldyti sveikas arba sutrintas trintuvu;
  • Vyšnios ir trešnės gali būti šaldomos su kauliukais arba be jų. Nuplaukite uogas, palikite kelias valandas džiūti ir sudėkite ant padėklo arba į plastikinius indelius.
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (1 balsas)
/* */