- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 18138

Švieži prieskoniai kiekvieną patiekalą gali paversti ypatingu, todėl galima pagalvoti apie jų auginimą ant palangės. Nors gali atrodyti, kad prieskonių auginimas gali pareikalauti pernelyg daug laiko bei pastangų, tačiau tai tikrai nėra tiesa ir tuo galėsite įsitikinti patys. Taigi, kokius prieskonius paprasčiausia auginti ant palangės, ir kuo jie naudingi?
Pipirnė
Tai – lengviausiai auginamas prieskonis, kurį pavyks išauginti net ir pradedantiesiems „daržininkams“. Ant lėkštutės patieskite popierinę servetėlę, ją sudrėkinkite, ir plonu sluoksniu paberkite sėklas. Servetėlę periodiškai drėkinkite, ir jau po kelių dienų galėsite skabyti pirmuosius daigus. Pipirnė pasižymi aštroku skoniu, ji puikiai tinka gardinti įvairius patiekalus, kuriems trūksta aitrumo (dažniausiai pipirnė naudojama sumuštinių ar padažų gardinimui).
Pipirnės nauda
- Pipirnė pasižymi unikaliomis savybėmis, kurios padeda pagražinti odą. Neseniai atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad net 10 iš 11 moterų, reguliariai vartojusių pipirnę, džiaugėsi kur kas skaistesne oda ir sumažėjusiu raukšlių kiekiu;
- Pipirnė – puikus beta karotino šaltinis. Ši medžiaga padeda neutralizuoti laisvųjų radikalų daromą žalą ir užkerta kelią ląstelių pažeidimams;
- Taip pat šiame prieskoniniame augale gausu vitamino E, kuris stabdo odos senėjimo procesus.
Petražolės
Petražolė – dvimetis augalas, kurį kartą pasėję turėsite prieskonių dvejus metus. Petražolių priežiūra labai paprasta – tereikia pasirūpinti reguliariu šio prieskoninio augalo tręšimu – tam puikiai tinka laistymas jonažolių arba čiobrelių arbata. Šis prieskoninis augalas puikiai tinka skaninti mėsos ir žuvies patiekalus, sriubas, salotas, ir t.t.
Petražolių nauda
- Petražolėse gausu vitaminų: A, B1, B2, ir C, taip pat ir keratino, folio rūgšties, kalio, magnio bei geležies;
- Šiuose prieskoniniuose augaluose yra inulino, kuris reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje;
- Reguliarus petražolių naudojimas gali užkirsti kelią raukšlių atsiradimui;
- Petražolių antpilas mažina paburkimus, patinimus ir odos paraudimus, gali paspartinti žaizdų gijimą.
Bazilikas
Bazilikas yra vienmetis, tačiau ilgai duodantis derlių augalas, o jo auginimas ant palangės yra gana paprastas. Sudaigintus bazilikus rekomenduojama persodinti į maždaug 400 ml vazonėlius, ir pastatyti saulėtoje vietoje. Bazilikas turi būti pakankamai dažnai laistomas (bet ne per daug), o išvydus pirmuosius šio augalo žiedus, juos patartina nugnybti (nužydėjusio baziliko lapeliai nebėra tokių pat puikių skonio savybių). Bazilikais gardinami patiekalai, kurių sudėtyje yra pomidorų, taip pat puikiai tinka salotoms bei įvairiems itališkiems patiekalams.
Baziliko nauda
- Bazilikas gali padėti sušvelninti viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomus;
- Šis prieskoninis augalas padeda kovoti su stresu, bloga nuotaika ar net depresija;
- Baziliko lapais galima trinti vabzdžių įkąstas vietas – tai padės sumažinti paraudimą ir tinimą;
- Bazilikas tinka burnos ertmės dezinfekavimui – jis sunaikina net 99 % burnoje esančių bakterijų;
- Šiuose prieskoniniuose augaluose gausu vitamino C ir antioksidantų, saugančių širdį nuo laisvųjų radikalų poveikio.
Raudonėlis
Raudonėlis nėra reiklus dirvai, todėl šį prieskoninį augalą paprasta auginti ir ant palangės. Rekomenduojama sėti eilėmis, maždaug 2-3 cm gylio grioveliuose (tam labiausiai tinka spalio pabaiga). Raudonėlių sėklos sudygsta gegužę-birželį, auga lėtai. Svarbu reguliariai papurenti žemę ir neperlaistyti. Raudonėlis puikiai tinka salotų, bulvių ir mėsos patiekalų gardinimui, pupelių patiekalams, suteikia malonų aromatą girai ir rūkytiems mėsoms gaminiams.
Raudonėlio nauda
- Šis prieskoninis augalas padeda gerinti virškinimą;
- Raudonėlis tonizuoja ir malšina galvos skausmus;
- Raudonėliai palengvina atsikosėjimą, slopina uždegimo procesus;
- Reguliariai vartojamas raudonėlis padeda sustiprinti imunitetą.
Kalendra
Kalendra gali būti auginama nedideliuose vazonėliuose arba loveliuose. Žemės reikėtų priberti tiek, kad nuo vazonėlio ar lovelio viršaus liktų maždaug pusė centimetro. Žemę gerai sudrėkinkite, sėklas berkite plonu sluoksniu. Vazonėlius pastatykite šiltoje vietoje, pridenkite polietileno plėvele (ją numikite tada, kai sėklos sudygs). Reguliariai laistykite, jei stigs saulės, sukurkite dirbtinį apšvietimą. Kai šis prieskoninis augalas pasistiebs 5-7 cm, galėsite skabyti lapelius ir jais gardinti patiekalus. Kalendra puikiai tinka skaninti sriubas, salotas bei troškinius.
Kalendros nauda
- Šiame prieskoniniame augale gausu vitamių: A, B1, B2, B3 ir C, taip pat kalendrose yra kalcio, magnio ir fosforo;
- Kalendra – puiki priemonė nuo pilvo pūtimo;
- Kalendrų arbata gali būti puikia pagalbine priemone karščiuojantiems.
Mėta
Mėtas galima dauginti vegetatyviškai, arba sėti parduotuvėse įsigytomis sėklomis. Šiems prieskoniniams augalams rekomenduojama rinktis gana lengvą, tačiau derlingą žemių mišinį, kurį reikės pakankamai dažnai drėkinti. Tręšti geriausia ankstyvą pavasarį. Švieži mėtų lapeliai gali būti naudojami ledų, sirupų at kitų desertų gardinimui, o džiovintos mėtos puikiai tiks skaninti varškės patiekalus, mėsos faršą bei saldžius kepinius.
Mėtų nauda
- Mėtose yra antioksidanto, vadinamo rozmarino rūgštimi, kuris padeda įveikti nemalonius alergijos simptomus;
- Mėtos gali būti efektyvi priemone kovojant su galvos skausmu;
- Sergant peršalimo ligomis mėtos gali padėti palengvinti kvėpavimą;
- Taip pat mėtos stimuliuoja virškinimo sistemą ir gali padėti efektyviau kontroliuoti svorį.
Taigi, jei vis dar svarstote ant palangės pradėti auginti prieskoninius augalus, dabar pats laikas imtis veiksmų!