- Remiama
- Sumanios
- Peržiūros: 6662
Energijos taupymo klausimas aktualus visiems, norintiems kiekvieną mėnesį gauti bent šiek tiek mažesnes sąskaitas už elektrą. Ji reikalinga daugeliui buitinės technikos prietaisų, tarp kurių yra ir orkaitės. Tad jeigu norite namiškius ir toliau stebinti savo kulinariniais sugebėjimais, tačiau tuo pačiu sutaupyti, tai padės padaryti šie patarimai.
1. Išnaudokite visas galimybes
Praktiškai visos orkaitės turi daugiau nei vieną lentyną, tad turėtumėt tuo pasinaudoti ir vienu metu paruošti kelis patiekalus – energijos suvartojimas išliks toks pats, tačiau maisto turėsite kur kas daugiau.
2. Neatidarykite orkaitės durų
Nors kepant dažnai norisi patiems įsitikinti, ar patiekalas jau paruoštas valgyti, visgi, atidarydami orkaitės dureles prarandame itin didelį šilumos kiekį. Verčiau pasikliaukite laikmačiu, sklindančiu aromatu ir matomu vaizdu.
3. Rinkitės orkaitę su konvekcija
Tokio tipo įrenginiai sunaudoja maždaug 20 procentų mažiau energijos, kadangi patiekalai per trumpesnį laiką tolygiai gali apkepti net ir žemesnėje temperatūroje. Tad jei svarstysite apie naują orkaitę, atkreipkite dėmesį į šią funkciją. Platus orkaičių pasirinkimas pateikiamas Pigu.lt internetinėje parduotuvėje.
4. Laikykite ją švarią
Profilaktiškai išvalydami orkaitę būsite tikri, kad šiluma bus nukreipta į kepamą patiekalą, o ne į maisto likučių naikinimą. Šiuolaikinės orkaitės turi ir savaiminio išsivalymo funkciją, tad jeigu ir Jūsų turimas įrenginys siūlo tokią galimybę, nepamirškite ja pasinaudoti. Rekomenduojama tai daryti iškart po kepimo, kadangi tuomet galėsite išnaudoti ir likusią šilumą.
5. Naudokite efektyvius kepimo indus
Nuo jų pasirinkimo taip pat priklauso iškepimo greitis. Stikliniai ar keramikiniai kepimo indai maistą šildo daug efektyviau nei metaliniai gaminiai, todėl bus galima sumažinti kepimo temperatūrą arba sutrumpinti jo laikotarpį.
6. Išjunkite orkaitę anksčiau
Ne paslaptis, jog išjungus orkaitę jos viduje kurį laiką vis dar išsilaiko šiluma, tad paskutinėmis minutėmis galite pabandyti ją išjungti. Eksperimentuojantiems pirmą kartą, rekomenduojama tai daryti su mažiau dėmesio reikalaujančiais patiekalais. Tą patį galite padaryti ir prieš kepimą – jei įdėsite produktus šiek tiek anksčiau, jie pradės šilti kartu su orkaite.
7. Stenkitės kepti šviežius produktus
Jei įmanoma, prieš kepimą produktus atšildykite – taip gerokai sutrumpės jų kepimo laikotarpis.
8. Pjaustykite maistą į mažesnius gabalėlius
Mažesnės porcijos iškeps kur kas greičiau, tad jeigu toks sprendimas nesugadins Jūsų recepto, vertėtų šiek tiek pasistengti.
9. Nenaudokite folijos
Kai kurie žmonės iki šiol į kepimo skardas tiesia foliją, kad su jos atspindžiu padidintų kaitinimo efektyvumą. Visgi, iš tikrųjų folija neleidžia laisvai tekėti orui, todėl kepimo procesas būna kur kas mažiau efektyvus.
10. Susipažinkite su visomis orkaitės funkcijomis
Tiksliai žinodami visas orkaitės galimybes, galėsite pasirinkti Jūsų patiekalams labiausiai tinkančias funkcijas, todėl tikėtina, kad ne tik pagaminsite gardesnį maistą, bet ir sutaupysite šiek tiek elektros energijos.
Pasitelkę visus šiuos patarimus, turėtumėte pajausti bent jau minimalų energijos suvartojimo skirtumą, tačiau bene svarbiausias aspektas šiuo atveju yra tinkamos orkaitės pasirinkimas. Jos priklauso skirtingoms energijos efektyvumo klasėms, tad jeigu pasirinksite A+++, A++ ar A+ klasės orkaites, net ir neįdedami papildomų pastangų galėsite sumažinti energijos suvartojimą.