- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 11324

Parduotuvėse galime rasti tikrai gausų ryžių pasirinkimą, tačiau gana dažnu klausimu tampa tai, kuo jos skiriasi, ir ką iš tos rūšies ryžių galima pagaminti. Skiriasi ne vien tik ryžių išvaizda, bet taip pat ir kaina bei skonio savybės, taigi, ką vertėtų žinoti apie įvairias ryžių rūšis?
Plikyti ilgagrūdžiai ryžiai
Plikyti ilgagrūdžiai ryžiai įprastai būna gelsvos ar rudos spalvos, tačiau išvirti pabąla. Tokie ryžiai yra apdorojami garais naudojant aukštą slėgį, nes tokiu būdu siekiama padidinti jų maistinę vertę bei luobelėje esančius mineralus perkelti į ryžių grūdus. Šie ryžiai yra laikomi pačiais populiariausiais, jie verda maždaug 20-25 min, verdami nesulimpa. Dažniausiai plikyti ilgagrūdžiai ryžiai naudojami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, taip pat puikiai tinka apkepams bei salotoms.
Baltieji ilgagrūdžiai ryžiai
Baltieji ilgagrūdžiai ryžiai apdorojami juos šlifuojant. Išvirti baltieji ilgagrūdžiai ryžiai tampa sniego baltumo spalvos, pasižymi švelniu skoniu bei nestipriu aromatu. Tokie ryžiai dažniausiai pasirenkami dėl itin trumpo paruošimo laiko (jie išverdami per 10-15 minučių), ilgiau verdami gali sulipti ir tapti košės konsistencijos. Baltieji ilgagrūdžiai ryžiai puikiai tinka pudingų, apkepų ar pyragų ruošimui.
Rudieji ilgagrūdžiai ryžiai
Rudieji ilgagrūdžiai ryžiai yra mažiau apdorojami nei baltieji ryžiai, todėl jie išsaugo savitą riešutų poskonį. Rudųjų ryžių virimo trukmė yra ilgesnė nei baltųjų ryžių, jie išlieka kietoki, nesulimpa. Dažniausiai rudieji ilgagrūdžiai ryžiai naudojami kaip garnyras, tinka apkepams ir troškiniams.
Apvalieji rudieji ryžiai
Apvalieji rudieji ryžiai pasižymi gana sodriu skoniu, išvirti išlieka gana kieti, tampa lipnoki. Apvalieji rudieji ryžiai verda maždaug 40-45 minutes, jie naudojami gaminant paelijas, gali būti patiekiami kaip garnyras prie įvairių patiekalų.
„Basmati“ ryžiai
„Basmati“ ryžiai yra kilę iš Himalajų regiono. Šie ryžiai yra kietesni, ilgesni ir plonesni už ilgagrūdžius, kaip ir rudieji ryžiai, pasižymi riešutų poskoniu. Pirmiausia šiuos ryžius rekomenduojama apie pusvalandį pamirkyti, o tik tuomet virti. „Basmati“ ryžiai dažniausiai naudojami ruošiant karį, troškinius, taip pat patiekiami kaip garnyras ar kaip pagrindinis patiekalas su įvairiais priedais.
„Jasmine“ baltieji ryžiai
„Jasmine“ baltieji ryžiai yra kilę iš Tailando. Nevirti „Jasmine“ ryžiai yra pailgi, skaidroki, išvirti skleidžia specifinį gėlių ir vaisių aromatą. Prieš verdant „Jasmine“ ryžius reikia kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Šios rūšies ryžiai dažniausiai yra patiekiami kaip garnyras prie žuvies, jūros gėrybių ar mėsos patiekalų, gali būti naudojami salotoms ir mišrainėms.
Sušių ryžiai
Sušiams skirti ryžiai yra kilę iš Japonijos, kur šie ryžiai yra labai populiarūs. Sušių ryžiai yra vidutinio ilgio, išvirti tampa lipnūs, todėl iš jų galima paprasčiau susukti sušius. Nors šių ryžių pavadinimas sako, kad ryžiai yra tinkami būtent sušiams, tačiau juos taip pat galima naudoti omletams, ar patiekti kaip garnyrą.
„Bomba“ ryžiai
„Bomba“ ryžiai yra kilę iš Ispanijos, kur yra labai vertinami gurmanų. Šie ryžiai gali sugerti didelį kiekį sultinio, tačiau vis tiek išlieka birūs ir nesulimpa. „Bomba“ ryžiai gali būti gaminami ruošiant įvairius patiekalus, tačiau jie yra tiesiog nepakeičiami gaminant ispaniškas paelijas.
„Arborio“ ryžiai
„Arborio“ ryžiai yra kilę iš Italijos, kur dažniausiai naudojami ruošiant rizotą. Šiuose ryžiuose yra daug krakmolo, todėl išvirti jie tampa lipnūs, kreminės konsistencijos. Šie ryžiai verda apie pusvalandį, naudojami gaminant paelijas, rizotą ar pudingą.
Raudonieji ryžiai
Raudonieji ryžiai mūsų šalyje nėra labai populiarūs, tačiau Azijos virtuvėje jie yra tiesiog nepakeičiami. Raudonieji ryžiai yra menkai apdoroti, todėl jie yra išlaikę naudingąsias savybes. Išvirti raudonieji ryžiai išlieka birūs, pasižymi švelniu riešutų poskoniu, ir, žinoma, puošia patiekalus gražia raudona spalva. Raudonieji ryžiai dažniausiai naudojami troškiniams ar salotoms, jie puikiai dera su mėsos patiekalais, grybais, baklažanais ir paprikomis.
Juodieji ryžiai
Juodieji ryžiai yra auginami Kinijoje. Kartais jie vadinami imperatoriškaisiais ar net uždraustaisiais: pasakojama, kad anksčiau juos galėjo valgyti tik didikai. Juodieji ryžiai yra ypatingai vertinami dėl aukštos maistinės vertės, jie pasižymi subtiliu riešutų poskoniu ir minkšta tekstūra. Dažniausiai juodieji ryžiai patiekiami kaip garnyras, taip pat jie puikiai tinka troškiniams, pudingams ar salotoms.
Laukiniai ryžiai
Laukiniai ryžiai pasižymi tamsiai rusva spalva, ir įdomu tai, kad jie iš tiesų net nėra ryžiai. Tai – JAV ir Kanadoje vandenyje augančių žolių sėklos, kurios savo išvaizda tik primena ryžius. Šios sėklos nėra lukštenamos ar poliruojamos, todėl išlaiko naudingąsias savybes. Pirmiausia rekomenduojama laukinius ryžius kelias valandas pamirkyti, o tik tada virti. Virti laukiniai ryžiai pasižymi specifišku riešutų skoniu, kai siekiama skonį sušvelninti, laukiniai ryžiai maišomi su kitais ryžiais. Šie ryžiai puikiai tinka ruošiant įdarus, troškinius ar salotas, taip pat jie dažnai naudojami kaip garnyras prie žuvies ar mėsos patiekalų.