Vaistų klastotės iš turgaviečių keliasi į internetą: kaip neapsigauti?

Vaistai

Tradiciškai žinoma, kad klastočių gamintojai orientuojasi į prabangių daiktų rinką. Tačiau būtent vienas pelningiausių neteisėtų verslų pasaulyje, kuris nusileidžia tik prekybai narkotinėmis medžiagomis, yra vaistų klastojimas. Pastaraisiais metais vaistų klastočių mastai didėja jų pardavinėjimui iš turgaviečių keliantis ir į interneto erdvę. Apie susijusias grėsmes pasakoja Mykolas Jakutis, advokatų profesinės bendrijos „Žabolienė ir partneriai METIDA“ vyresnysis teisininkas, advokato padėjėjas.

Pasitaiko įvairiausių klastočių

Vaistų klastotės skirtingos šalyse gali būti vadinamos vis kitaip. Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją, klastotė – tai vaistas, pagamintas ne pirminio gamintojo, kopijuojant ar imituojant produktą, neturint tam leidimo ar teisės, siekiant sukčiauti, apgauti ir išleisti į rinką nukopijuotą ar suklastotą vaistą kaip originalą. 

Gali būti klastojamos originalių vaistų pakuotės, klastotėse gali nebūti tų pačių veikliųjų medžiagų arba gali būti ir žalingų medžiagų. Pasitaiko ir kokybiškų, netgi tobulų originalių vaistų imitacijų, kuriose būna tos pačios veikliosios medžiagos, ekscipientų, tikslūs kiekiai ir identiška pakuotė. Tačiau tokių kokybiškų vaistų klastočių kaina dažnai beveik nenusileidžia originalių analogiškų vaistų kainai. 

Ir ekonominė, ir sveikatos problema

Vartotojai vaistų klastotes perka dėl kelių priežasčių: jie yra nelegalūs, šalyje jų nėra, suvaržytas jų pirkimas, gydytojas atsisako išrašyti receptą, dėl kainos skirtumo. Vis dėlto akivaizdu, kad vaistų klastotės kelia didelį pavojų visuomenės sveikatai, nes jie gaminami nelegaliai, nesilaikant higienos ir saugos reikalavimų, jų kilmė nežinoma, sudėtis nepatikima. Nors kai kurių suklastotų vaistų kokybė tinkama, veikliųjų medžiagų kiekiai tikslūs, vis tiek toks vaistas neužtikrina kokybės.

Vaistų, palyginti su kitų prekių, klastotės nėra vien tik ekonominė problema, tai tampa ir visuomenės sveikatos problema. Nors vaistų klastotėmis prekiaujantiems asmenis gali būti taikoma tiek civilinė, tiek administracinė ar net baudžiamoji atsakomybė, prekyba vaistų klastotėmis – vienas iš pelningiausių neteisėtų verslų pasaulyje, kuris nusileidžia tik prekybai narkotinėmis medžiagomis.

Generiniai vaistai nėra klastotės

Vaistai skirstomi į 3 rūšis: originalius patentinius, originalius nepatentinius ir generinius. Generiniai vaistai – tai originalių vaistų kopijos, kurias gamina daug įvairių gamintojų, todėl, atsižvelgus į konkurenciją, jų kainos būna daug mažesnės. 

Originaliems vaistams nustatytą laikotarpį taikoma patentinė apsauga, kurios metu kiti gamintojai be originalaus gamintojo (patento savininko) leidimo negali gaminti patentuoto vaisto. Praėjus patentinės apsaugos laikotarpiui, vaistų gamintojai praranda išimtines teises gaminti šiuos vaistus.

Nors generiniai vaistai vadinami originalių vaistų kopijomis, klaidinga manyti, kad generiniai vaistai yra klastotės. Tačiau generiniai vaistai turi pereiti visas nustatytas registracijos procedūras, o jei to nepadaro, nėra registruojami ir į rinką patekti negali. Priešingai, negu mėgsta skelbti suklastotų vaistų pardavėjai, suklastoti vaistai nėra vaistų generinės kopijos, nes klastojami gali būti tiek patentiniai, tiek ir generiniai vaistai. 

Vaistai internete – ir iš patikimų šaltinių

Siekiant apsaugoti vartotojus nuo vaistų klastočių, Europos Komisija (EK) nusprendė, kad beveik visi receptiniai vaistai Europos Sąjungos (ES) šalyse privalės turėti priemones, leidžiančias nustatyti jų tikrumą, ir įrodymus, kad išorinė vaistų pakuotė nebuvo pažeista. Visa tai yra numatyta EK papildytoje Falsifikuotų medikamentų direktyvoje, kuri turi būti įgyvendinta iki 2019 metų vasario.

Dėl Falsifikuotų vaistų direktyvos ES parduodamų vaistų sauga ir kokybė labai pagerės – falsifikuotiems vaistams bus sunkiau pasiekti pacientus, be to, ES piliečiai galės pirkti vaistus internetu iš patikrintų šaltinių. Direktyva taip pat bus užtikrinta, kad visos ES parduodamų vaistų sudedamosios dalys būtų kokybiškos.  

Rekomenduojami video

Partneriai

Draudžiama PatarimuPasaulis.lt skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur be raštiško sutikimo, o jeigu sutikimas gautas, būtina nurodyti PatarimuPasaulis.lt šaltinį su aktyvia nuoroda į jį.