Linų sėmenų aliejus

Linų sėmenų aliejus

4.6304347826087 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (23 balsai (-ų))

Narių vertinimas: 0 / 5

Žvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyvi
 

Dar mūsų protėviai žinojo apie linų sėmenų naudą žmogaus organizmui.  Iš linų sėmenų spaudžiamas liaudies ir tradicinėje medicinoje naudojamas linų sėmenų aliejus, unikalus savo chemine sudėtimi.

Labiausiai šis aliejus vertinamas dėl polinesočiųjų riebalų rūgščių (Omega-3 ir Omega-6), kurių linų sėmenų aliejuje yra gerokai daugiau nei kitų rūšių aliejuose ir kurios, mokslininkų teigimu, labai naudingos žmogaus sveikatai. Taip pat jame gausu įvairių vitaminų, provitamino A, mineralinių medžiagų, fermentų.

Linų sėmenys vartojami nuo širdies ir kraujagyslių, nervų, virškinimo sistemos, kvėpavimo takų, sąnarių, odos bei kitų ligų. Jų produktais gydomas vidurių užkietėjimas. Be to linų sėmenys ne tik vaistas, bet ir natūrali kosmetinė priemonė, padedanti puoselėti plaukus, odą ir nagus.

Linų sėmenų aliejus spaudžiamas šaltuoju būdu, todėl jame esančios veikliosios medžiagos išlieka aktyvios. Jis visai netinka kepimui, nes praranda savo vertingąsias savybes.

Aliejumi galite pagardinti salotas, košes, sriubas, padažus (nekaitinamus). Tiesa linų sėmenų aliejus turi savitą skonį, todėl, prieš dedant jo į maistą pirmiausia įsitikinkite, ar šis skonis jums priimtinas.

Laikomas šis aliejus šaltai. Veikiamas šviesos, deguonies linų sėmenų aliejus palaipsniui praranda savo vertingąsias savybes ir pasidaro kartokas. Todėl atidarytą aliejų patariama suvartoti per 4-5 savaites.

 

Linų sėmenų aliejus odai

Linų sėmenų aliejus plačiai naudojamas odai puoselėti ir gydyti. Šis vertingas aliejus padeda kovoti su odos išsausėjimu, bėrimais, juo tepami randai po nudegimų, sutrūkinėjusios, žvynelinės ar egzemos pažeistos odos vietos. Jeigu nudegėte saulėje, nepatingėkite ištepti odą linų sėmenų aliejumi, jis veikia raminančiai, nuima paraudimą ir oda greičiau atsinaujina. Taip pat juo gydomos karpos ir nuospaudos.