Ar mokame kramtyti?

Ar mokame kramtyti?

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (4 balsai (-ų))

Narių vertinimas: 5 / 5

Žvaigždutė aktyviŽvaigždutė aktyviŽvaigždutė aktyviŽvaigždutė aktyviŽvaigždutė aktyvi
 

Maistas mums yra ne tik energijos, bet ir malonumo šaltinis. Maistu mėgaujames kasdien, tačiau nesusimąstome kaip jis patenka į mūsų organizmą.

Visi nuo seno žinome, kad maistą reikia gerai sukramtyti, tačiau kiek iš mūsų tai darome? Dažniausiai, neturėdami laiko arba labai išalkę sumetame į skrandį kas papuola po ranka ir sukramtome tik tiek, kad galėtumėme nuryti. O be reikalo. Gamta dantis mums davė ne atsitiktinai ir jie skiriasi nuo plėšrūnų dantų, kurie yra skirti pagauti grobį ir atplėšti jo gabalą. Turime ne tik krūminius dantis skirtus maistui sutrinti, bet ir sudėtingą mechanizmą esantį burnoje skirtą geriau pasisavinti mums reikalingas medžiagas, bei apsaugoti mus nuo bakterijų.

Dantys yra vienintelė žmogaus organizmo turima priemonė maistui susmulkinti mechaniškai, nes nei mūsų skrandis, nei žarnynas to padaryti nepajėgūs. Jie turi galimybę maistą skaidyti tik chemiškai ir jį permaišyti. Ką organizmas gali padaryti, kai maistą prastai sukramtome? Žinoma, jis stengiasi maistą tinkamai suvirškinti ir įsisavinti, todėl yra priverstas gaminti daugiau skrandžio sulčių, fermentų, maistas ilgiau užlaikomas žarnyne, virškinimui sunaudojama kur kas daugiau energijos, o rezultatas dažniausiai būna prastas.

Burna turi ir daugiau funkcijų, kurių dažniausiai tiesiog nežinome…

1. Mūsų skonio, lytėjimo, temperatūros, skausmo receptoriai įvertina maisto fizines, chemines savybes, jo konsistenciją. T.y. tiesiogine to žodžio prasme, panosėje turime ištisą maisto tyrimo laboratoriją, kurios paslaugomis dažniausiai pamirštame naudotis. Ši informacija persiunčiama mūsų skrandžiui ir žarnynui, kurie pasiruošia darbui: pagamina reikiamą kiekį rūgščių, šarmų ir fermentų. Taip maistas geriau virškinamas ir įsisavinamos naudingos maisto medžiagos.

2. Kramtant maistas yra tinkamai suvilgomas ir pradedamas virškinti. Tikrai taip, virškinimas prasideda jau kramtant. Burnoje seilės ima skaidyti angliavandenius į sudėtines dalis, taip pat pradedamos įsisavinti ir maistinės medžiagos.

3. Apsauga nuo įvairių žalingų mikroorganizmų. Valgydami maistą dažniausiai kartu suvalgome ir daugybę bakterijų, ypač tai pasakytina apie termiškai neapdorotą maistą: vaisius, daržoves. Kramtymo metu su seilėmis išskiriamos medžiagos naikina bakterijas ir kitus mums pavojingus mikroorganizmus. Tačiau šis barjeras tinkamai veikia tik tada, jei maistą kramtome. Tai nereiškia, kad gerai kramtant, maisto plauti nebūtina, tiesiog sąžiningai maistą sukramtydami savo kūną papildomai apsaugosime nuo nepageidaujamų įnamių.

loading...
loading...