Gi sviestas – tai lydyto sviesto tipas, kurį itin vertina sveikuoliai – jį patartina naudoti visiems, kurie netoleruoja laktozės. Ghi sviestą galima naudoti kepimui – produktai neprisvyla ir sviestas jiems suteikia ypatingą aromatą ir skonį. Sviesto sudėtyje yra 99 procentai riebalų, tačiau jo sudėtis skiriasi nuo gyvulinės kilmės riebalų: jame gausu magnio, kalio, kalcio, natrio, fosforo bei vitaminų A, D, E, PP. Patiekalai, ruošti naudojant ghi sviestą, yra lengviau virškinami, kepant produktai nesvyla, sviestas nepradeda rūkti. Šie riebalai yra tikras lobis kiekvienam, kuris rūpinasi savo sveikata. Lydytą sviestą galima pasiruošti ir namuose – tereikia tam skirti šiek tiek laiko.
Šiek tiek istorijos
Spėjama, kad ghi sviestas Indijoje buvo sukurtas atsitiktinai: nenugriebtas pienas, vežamas nelygiu paviršiumi, buvo „išsuktas“, ir tapo sviestu to nė neįtariant. Pirmą kartą šis sviesto tipas buvo paminėtas 2000 m. pr. Kr. Netrukus sviestas tapo itin populiarus ne tik Indijoje, bet ir Pakistano, Kinijos, Etiopijos, Graikijos teritorijoje. Indijoje ghi sviestas yra vadinamas „skystuoju auksu“, ir žmonės, namuose turintys didelį kiekį šio sviesto, per amžius buvo laikomi itin turtingais. Vedų filosofijoje ghi sviestas laikomas vaistu, kuris gali išgydyti fizines ir dvasines ligas. Tiesa, teigiama, kad gaminant šį sviestą reikia melstis – tokiu būdu jis įgauna gydomųjų galių.
Kaip pasigaminti ghi sviestą namuose?
Rekomenduojama rinktis naminį karvių sviestą: jei jis bus perkamas įprastoje maisto prekių parduotuvėje, atsižvelkite į tai, ar sviestas neturi priemaišų, ir ar nėra sūdytas. Rinkitės ne riebalų mišinį, bet tikrą sviestą, kuris leis pagaminti šį „skystąjį auksą“. Iš 2 kg naminio sviesto gausite maždaug 1,7 kg ghi sviesto. Į puodą (geriausia – storu dugnu) sudėkite naminį sviestą ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Maišykite tol, kol sviestas ištirps, vėliau to daryti jau nereikės. Sviestą kaitinant viršuje susidaro baltos putos, kurių nugriebti nereikia – sviestui šylant, garuoja vanduo, ir atsiskiria baltymai, kurie nusėda ant puodo dugno. Sviestą kaitinkite 40-60 minučių: kai pastebėsite, kad lydinys tapo auksinės spalvos, o paviršiuje neplaukioja baltymų lašeliai, žinokite, kad ghi sviestas jau paruoštas (stenkitės neperkaitinti sviesto – jei jis taps rudos spalvos, jo vartoti nebegalima). Puodą nukelkite nuo viryklės ir atvėsinkite. Perkoškite per marlę ir supilkite indą. Ghi sviestas, lyginant su įprastu sviestu, išsilaiko kur kas ilgiau – net ir laikomas ne šaldytuve nesugenda 3-4 mėnesius.