Riešutai

Pasaulinių tyrimų rezultatai rodo neabejotiną riešutų naudą sveikatai

Sveikatą kartais bandome stiprinti įvairiais vitaminais ir papildais, pamiršdami, kad organizmas geriau įsisavina tai, kas natūralu. Gamta pati sukūrė beveik tobulą baltymų, sveikų riebalų, skaidulų, antioksidantų ir daugelio vitaminų bei mineralų kompleksą – riešutus. Visame pasaulyje atliekami tyrimai rodo, kad kasdien juos vartojant, galima sumažinti daugybės grėsmingų ligų riziką.Sveikatą kartais bandome stiprinti įvairiais vitaminais ir papildais, pamiršdami, kad organizmas geriau įsisavina tai, kas natūralu. Gamta pati sukūrė beveik tobulą baltymų, sveikų riebalų, skaidulų, antioksidantų ir daugelio vitaminų bei mineralų kompleksą – riešutus. Visame pasaulyje atliekami tyrimai rodo, kad kasdien juos vartojant, galima sumažinti daugybės grėsmingų ligų riziką.

Mažina ankstyvos mirties riziką

Londono imperatoriškojo koledžo֧ ir Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, per dieną suvartojantys ne mažiau nei 20 gramų riešutų, gali beveik 30 proc. sumažinti koronarinės širdies ligos (t. y. širdies raumens pažeidimas dėl sumažėjusios arba kartais ir visai nutrūkusios širdies vainikinių arterijų kraujotakos) riziką, 15 proc. vėžio ir 22 proc. – ankstyvos mirties riziką. 
Kad kasdienis riešutų valgymas mažina ankstyvos mirties riziką, patvirtino ir Harvardo medicinos mokyklos tyrimas. ,,Nustatėme, kad žmonės, kasdien valgantys riešutus, gyveno ilgiau ir sveikiau nei nevalgantys riešutų“, – pabrėžė Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mitybos ir epidemiologijos profesorius Frankas Hu. Tyrime dalyvavo beveik 120 000 žmonių. Jie dar 1980 – aisiais metais atsakė į klausimus apie savo mitybą ir toliau buvo stebimi net 30 metų. Tyrėjai suskirstė dalyvius į šešias kategorijas, kurios svyravo nuo niekada nevalgiusių riešutų iki valgiusių įvairius riešutus septynis ar daugiau kartų per savaitę. Nustatyta, kad kuo dažniau žmonės valgė riešutus, tuo mažesnė buvo jų ankstyvos mirties rizika.

Stiprina širdies sveikatą

Harvardo medicinos mokykla skatina valgyti riešutus dėl juose esančių mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, itin naudingų sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Šios mokyklos mokslininkai atliko tyrimą, atskleidusį, kad riešutai ypač naudingi vyrams, kuriems gresia širdies ligos. Tyrimas rodo, kad tiek sveiki vyrai, tiek jau patyrę širdies priepuolį, reguliariai valgydami riešutus gali sumažinti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką. 

Be to, gydytojų teigimu, riešutuose esantys Omega-3 riebalai gali apsaugoti nuo širdies ritmo sutrikimų. Besirūpinantiems savo širdies sveikata, specialistai rekomenduoja rinktis migdolų, bertoletijų, anakardžių, pistacijų ir graikinius riešutus.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (1 balsas)
loading...