Vegetarai atskleidė, kuo aprūpina mitybą, kad netrūktų geležies

Vegetarizmas

Viso pasaulio vegetarai šiandien švenčia! Pasaulinė vegetarų diena minima jau nuo 1977 m. Šią dieną žmonės skatinami nevalgyti mėsos ir keisti savo mitybos įpročius. Ne vienerius metus vegetarišką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės tvirtina – savijauta puiki, o maisto pasirinkimas išties spalvingas. Tačiau, kaip užtikrinti, kad mums netrūktų būtinų medžiagų, geležies ir mitybos pokyčiai taptų maloniu įpročiu, o ne kančia?

Nevalgai mėsos? Tai ką valgai?

Prieš 25-erius metus vegetariško gyvenimo būdo kelią pasirinkęs dainininkas, prodiuseris Andrius Mamontovas sako, kad šiais laikais būti vegetaru paprasta – augalinio maisto įvairovė didelė ir turtinga mums būtinomis medžiagomis. Visgi pašnekovas pripažįsta, kad vis dar pastebi keistą visuomenės požiūrį į žmones, atsisakančius mėsos.

,,Išlikęs požiūris, kad vegetarizmas tai kažkas keisto, išsidirbinėjimas. Dar nuo antro pasaulinio karo yra tokia nuomonė, nes žmonės badaudavo ir jie įprato valgyti viską, kas yra. Mes negyvename ekstremaliomis bado sąlygomis, todėl turime galimybę rinktis maistą. Klasikinis atvejis: kai pasakai, kad esi vegetaras, klausia: ,,Vajėzau, tai ką tu valgai?”. Atsakau, kad valgau šimtus produktų, išskyrus tris – mėsą, žuvį ir kiaušinius”, – sako A. Mamontovas.

Keisti mitybą paskatino filosofija ir savijautos pokyčiai

Andrius Mamontovas pasakoja, kad vegetarizmu susidomėjo pradėjęs keliauti ir pažinęs įvairių šalių kultūrų maistą bei mitybos teorijas.  ,,Supratau, kad man vegetariškas maistas daug skanesnis, lengvai virškinamas ir etiškesnis. Galutinis taškas, paskatinęs apsispręsti, buvo dualizmas. Tėvai moko nemušti šuniukų, o čia pat duoda sumuštinį, ant kurio yra dešra. Mes taip pat esame iš gyvūnų pasaulio, bet mūsų sąmonė yra aukštesnė ir mes galime pasirinkti”, – pabrėžė A. Mamontovas.

Tad kokie produktai dainininko virtuvėje dažniausiai karaliauja ir kaip jis pataria pasirūpinti savo mityba, kad netrūktų vitaminų, geležies?? A. Mamontovas sako, kad labai mėgsta pomidorus. Jie tinka įvairiems patiekalams. Taip pat mėgsta užkandžiauti riešutais, daržovėmis, vaisiais, grūdinių kultūrų patiekalais. ,,Kiekvienais metais profilaktiškai darausi kraujo tyrimus, nėra jokių elementų trūkumo. Jaučiuosi puikiai”.

Gydytojas dietologas rezidentas Edvard Grišin primena, kad geležis yra sunkiai pasisavinamas mikroelementas, todėl svarbu varijuoti maisto produktais, kad gautume mums reikiamą geležies normą. Verta paminėti, kad geresniam geležies pasisavinimui pravartu ją vartoti su vitamino C turinčiais produktais – vaisiais, daržovėmis. Ypač tai svarbu žmonėms, nevalgantiems gyvulinės kilmės maisto produktų.

,,Geležimi turtingas ne tik gyvulinės, bet ir augalinės kilmės maistas. Pavyzdžiui, grikių kruopos, bolivinė balanda, visos tamsiai žalios daržovės - brokoliai, špinatai. Ankštinės daržovės - lęšiai, žirniai, pupelės, tofu’’, – vardijo dietologas.

Pistacijos, kedrinės pinijos, anakardžių bei graikiniai riešutai ir moliūgų sėklos taip pat nuostabus geležies šaltinis.

Vyrams  per dieną rekomenduojama gauti vidutiniškai 10 mg, moterims: 15-18 mg geležies. Iš šio gaunamo kiekio mūsų organizmas pasisavina tik apie 10-20 proc. geležies. Nėštumo metu geležies poreikis didėja dėl dažnesnio kraujavimo. Taip pat dėl to, kad reikia aprūpinti krauju vaisių, placentą. Todėl neštumo metu geležies rekomenduojamas paros kiekis gali išaugti iki 30 mg.

O susirūpinti E. Grišin patarė, jei jaučiate silpnumą, slenka plaukai, skilinėja lūpų kampučiai, vargina kraujotakos sutrikimai (gleivinių blyškumas) – tai gali būti anemijos priežastis.

Įprastą avižinę košę siūlo paversti geležies ir vitamino C šaltiniu

Mitybos specialistas Paulius Paulauskas, nevalgantis mėsos jau dvejus su puse metų, sako, kad geležies trūkumas yra ne tik veganų ar vegetarų problema. Šios, itin svarbios medžiagos mūsų organizmui, trūksta ir visavalgiams. Todėl, visų pirma, pašnekovas pataria į savo mitybą įtraukti kuo daugiau produktų, kuriuose gausu geležies ir vitamino C. Vienas iš pavyzdžių - daržovių ir vaisių kokteiliai. Puikūs ingredientai į juos yra anakardžių riešutai ir lapinės daržovės.

P. Paulauskas pasidalina ir keliais receptais. Maistingais pusryčiais gali tapti avižinė košė su juoduoju šokoladu, kuris taip pat puikus geležies šaltinis. Košę taip pat vertinga gardingi sėklomis, riešutais, džiovintomis uogomis ir vaisiais, pjaustytu obuoliu. Taip jūsų organizmas lengviau pasisavins geležį.

Įprastas salotas verta pakeisti į žaliųjų lęšių, bolivinių balandų, špinatų, granatų, ar kitų jūsų mėgstamų sėklų užkandį. Mitybos specialistas taip pat į savo mitybą rekomenduoja įtraukti džiovintus vaisius – abrikosus, slyvas, razinas. Jų per dieną galima suvartoti 40-50 gr. įmaišant į košes, jogurtą,  ruošiant desertus.

Augaliniai produktai, kuriuose gausu geležies ir vitaminų:

Produktas
Geležies kiekis 100-ame gramų
Sezamų sėklos           
14.6 mg
Anakardžiai
6 mg
Pupelės
5.1 mg
Lazdyno riešutai
4.7 mg
Moliūgų sėklos
4.2 mg
Pistacijos
3.9 mg
Migdolai
3.7 mg
Grikių kruopos
3.7 mg
Špinatai
3.6 mg
Graikiniai riešutai
2.9 mg
Džiovinti abrikosai
2.7 mg
Tofu
2 mg
Razinos
1.9 mg
Džiovintos slyvos
0.9 mg

Tad mėsa tikrai nėra vienintelis geležies bei kitų mineralų šaltinis. Šiandien įvairovė tokia didelė, kad kiekvienas vegetaras, mėgstantis eksperimentuoti virtuvėje, gali sukurti tikrus gardėsius ir džiaugtis puikia savijauta.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Partneriai

Draudžiama PatarimuPasaulis.lt skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur be raštiško sutikimo, o jeigu sutikimas gautas, būtina nurodyti PatarimuPasaulis.lt šaltinį su aktyvia nuoroda į jį.