Vegetarizmas

Vegetarai atskleidė, kuo aprūpina mitybą, kad netrūktų geležies

Viso pasaulio vegetarai šiandien švenčia! Pasaulinė vegetarų diena minima jau nuo 1977 m. Šią dieną žmonės skatinami nevalgyti mėsos ir keisti savo mitybos įpročius. Ne vienerius metus vegetarišką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės tvirtina – savijauta puiki, o maisto pasirinkimas išties spalvingas. Tačiau, kaip užtikrinti, kad mums netrūktų būtinų medžiagų, geležies ir mitybos pokyčiai taptų maloniu įpročiu, o ne kančia?

Nevalgai mėsos? Tai ką valgai?

Prieš 25-erius metus vegetariško gyvenimo būdo kelią pasirinkęs dainininkas, prodiuseris Andrius Mamontovas sako, kad šiais laikais būti vegetaru paprasta – augalinio maisto įvairovė didelė ir turtinga mums būtinomis medžiagomis. Visgi pašnekovas pripažįsta, kad vis dar pastebi keistą visuomenės požiūrį į žmones, atsisakančius mėsos.

,,Išlikęs požiūris, kad vegetarizmas tai kažkas keisto, išsidirbinėjimas. Dar nuo antro pasaulinio karo yra tokia nuomonė, nes žmonės badaudavo ir jie įprato valgyti viską, kas yra. Mes negyvename ekstremaliomis bado sąlygomis, todėl turime galimybę rinktis maistą. Klasikinis atvejis: kai pasakai, kad esi vegetaras, klausia: ,,Vajėzau, tai ką tu valgai?”. Atsakau, kad valgau šimtus produktų, išskyrus tris – mėsą, žuvį ir kiaušinius”, – sako A. Mamontovas.

Keisti mitybą paskatino filosofija ir savijautos pokyčiai

Andrius Mamontovas pasakoja, kad vegetarizmu susidomėjo pradėjęs keliauti ir pažinęs įvairių šalių kultūrų maistą bei mitybos teorijas.  ,,Supratau, kad man vegetariškas maistas daug skanesnis, lengvai virškinamas ir etiškesnis. Galutinis taškas, paskatinęs apsispręsti, buvo dualizmas. Tėvai moko nemušti šuniukų, o čia pat duoda sumuštinį, ant kurio yra dešra. Mes taip pat esame iš gyvūnų pasaulio, bet mūsų sąmonė yra aukštesnė ir mes galime pasirinkti”, – pabrėžė A. Mamontovas.

Tad kokie produktai dainininko virtuvėje dažniausiai karaliauja ir kaip jis pataria pasirūpinti savo mityba, kad netrūktų vitaminų, geležies?? A. Mamontovas sako, kad labai mėgsta pomidorus. Jie tinka įvairiems patiekalams. Taip pat mėgsta užkandžiauti riešutais, daržovėmis, vaisiais, grūdinių kultūrų patiekalais. ,,Kiekvienais metais profilaktiškai darausi kraujo tyrimus, nėra jokių elementų trūkumo. Jaučiuosi puikiai”.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (1 balsas)