- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 6525

Briuselio kopūstai – tai Belgijos daržininkų išveistos daržovės, kurios maisto pramonėje naudojamos nuo XVIII amžiaus. Auginti Briuselio kopūstus yra gana paprasta, o jų naudingosios savybės praturtina kasdienį mitybos racioną. Nors šiuos kopūstus mėgsta anaiptol ne visi, tačiau priežasčių, kodėl juos vertėtų valgyti dažniau, yra ne taip ir mažai. Taigi, kuo naudingi Briuselio kopūstai?
Nekaloringos, bet labai maistingos daržovės
Puodelyje Briuselio kopūstų yra vos 56 kalorijos, tačiau jų maistingumas yra didesnis nei daugelio kitų daržovių. Porcijoje Briuselio kopūstų yra net 240 % vitamino K1 rekomenduojamos paros normos ir maždaug 130 % vitamino C. Taip pat šiose daržovėse gausu skaidulų, kalio, mangano, cholino, baltymų, vitamino B ir kitų naudingų medžiagų.
Efektyvus organizmo detoksikavimas
Detoksikacija – tai procesas, kuris organizmui reikalingas kasdien, tačiau apie tai dažniausiai susimąstome tik tada, kai pastebime tam tikrus sveikatos sutrikimus. Briuselio kopūstai yra vienos tų daržovių, kurios padeda natūraliai detoksikuoti organizmą, todėl šiuos maisto produktus vertėtų įtraukti į reguliarų mitybos racioną.
Mažesnė vėžio rizika
Atlikti tyrimai įrodė, kad Briuselio kopūstai padeda užkirsti kelią gaubtinės žarnos, kiaušidžių ir kitų tipų vėžiui. Šiose daržovėse esantys komponentai gali iššaukti savaiminį priešvėžinių ląstelių susinaikinimą, todėl rizika susirgti šia klastinga liga tampa gerokai mažesnė.
Sveikatos stiprinimas
Briuselio kopūstus rekomenduojama valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, o iš šių daržovių sultys yra ypač naudingos sergantiems cukriniu diabetu. Briuselio kopūstuose esantis kalis padeda iš organizmo šalinti skysčius, todėl šios daržovės rekomenduojamos sergantiems inkstų ligomis. Taip pat šios daržovės padeda stiprinti sveikatą sergant astma ar bronchitu. Jei skundžiatės suprastėjusiu regėjimu, į savo mitybos racioną vertėtų įtraukti ne tik morkas, bet taip pat ir Briuselio kopūstus, kurių sudėtyje yra akims svarbios medžiagos liuteino.
Folio rūgšties nauda
Turbūt kiekvienam yra žinoma, kad nėščioms moterims yra svarbu gauti pakankamai folio rūgšties, nes ji gali ženkliai sumažinti apsigimimų riziką. Būtent todėl besilaukiančioms moterims į savo mitybos racioną rekomenduojama įtraukti Briuselio kopūstus, kuriuose gausu folio rūgšties. Taip pat šiose daržovėse yra svarbaus junginio, palaikančio normalų estrogeno lygį – tai yra ypatingai svarbu žindymo laikotarpiu.
Sklandus virškinimas
Briuselio kopūstuose gausu ląstelienos, kuri užtikrina sklandų virškinimo procesą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Kasdien su maistu turėtume gauti maždaug 30 gramų ląstelienos, todėl Briuselio kopūstai yra vienas tų maisto produktų, kuriuos tiesiog būtina įtraukti į mitybos racioną – vos 100 gramų Briuselio kopūstų yra maždaug 4 g ląstelienos.
Kaulų tvirtumas
Nors įprasta manyti, kad kaulams yra naudingiausi pieno produktai, tačiau daržovių taip pat nereikėtų nuvertinti. JAV atlikti tyrimai parodė, kad Briuselio kopūstuose esantis vitaminas K padeda stiprinti kaulus ir neleidžia vystytis osteoporozei. Būtent todėl Briuselio kopūstus rekomenduojama valgyti vyresnio amžiaus žmonėms, moterims po menopauzės, ir t.t. Japonijoje atlikti tyrimai dar kartą patvirtino, kad vitaminas K padeda stiprinti kaulus ir gali ženkliai sumažinti kaulų lūžių riziką.
DĖMESO!: jei vartojate kraujo krešumą mažinančius vaistus, dėl Briuselio kopūstų valgymo vertėtų pasitarti su gydytoju.
Na o toliau keli patiekalų receptai su briuselio kopūstais.
Briuselio kopūstai su šonine ir riešutais
Briuselio kopūstai ir kiauliena – puikus derinys: šiose daržovėse esantis selenas neutralizuoja riebalų žalą, todėl kiaulienos patiekalus ne tik galima, bet ir rekomenduojama pagardinti Briuselio kopūstais. Siūlome išbandyti šį paprastą, tačiau tikrai puikaus skonio apkepą!
Jums reikės:
Kaip gaminti?
Orkaitę įkaitinkite iki 180 C temperatūros. Kepimo indą ištepkite aliejumi.
Nuplaukite Briuselio kopūstus, nuimkite viršutinius lapelius ir kelias minutes apvirkite sūdytame vandenyje. Nupilkite vandenį, nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir supjaustykite ketvirčiais. Dėkite į kepimo indą.
Supjaustykite kiaulienos šoninę, berkite ant Briuselio kopūstų. Apliekite klevų sirupu, pabarstykite druska ir pipirais.
Kepkite 10 minučių, suberkite lazdyno riešutus ir kepkite dar 10 minučių.
Skrudinti Briuselio kopūstai su parmezano sūriu
Jums reikės:
Kaip gaminti?
Briuselio kopūstus supjaustykite ketvirčiais, apšlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu. Sudėkite į kepimo skardą, apibarstykite smulkintais kedro riešutais ir tarkuotu parmezano sūriu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
Briuselio kopūstų apkepas
Jums reikės:
Kaip gaminti?
Briuselio kopūstus kelias minutes apvirkite sūdytame vandenyje. Nupilkite vandenį, suberkite Briuselio kopūstus į kepimo indą, pikite pieną, dėkite sviestą, apibarstykite džiūvėsėliais ir fermentiniu sūriu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių.
Skanaus!