- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 6541

Kiekvienas mūsų puikiai žino, kad vaisiuose ir daržovėse yra daugybė naudingų medžiagų, kurios gali sustiprinti organizmo apsaugą ir padėti išvengti įvairių ligų vystymosi. Vis dėlto, nuvykus į parduotuvę neretai keliamas klausimas, ką tikrai verta įsidėti į savo pirkinių krepšelį. Taigi, jūsų dėmesiui – 10 naudingiausių vaisių ir daržovių, galinčių sustiprinti imunitetą.
Granatai
Ypatinga granatų cheminė sudėtis pasižymi įvairiais privalumais: šie vaisiai padeda išvengti virškinimo sutrikimų, gerina širdies darbą, stiprina kraują ir padeda išvengti mažakraujystės. Granatuose gausu antioksidantų, kurie padeda sustiprinti imunitetą bei leidžia paprasčiau atsigauti po ligos. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, vitaminų B1, B6 ir PP, taip pat ir įvairių mineralų, tokių kaip kalcis, geležis ir fosforas.
Česnakas
Kadaise česnakas išgelbėjo Europą nuo maro epidemijos, tad nieko keisto, kad ši prieskoninė daržovė yra ypatingai vertinama ir šiomis dienomis. Česnakas ne tik padeda sustiprinti imunitetą, bet taip pat pasižymi priešuždegiminėmis ir antimikrobinėmis savybėmis. Šiomis prieskoninėmis daržovėmis rekomenduojama gardinti padažus, mėsos patiekalus, salotas ar sriubas, tačiau česnaką visuomet geriausia dėti maisto ruošimo pabaigoje (tokiu būdu išsaugosite daugiausiai naudingųjų savybių).
Svogūnas
Svogūnas – tai viena tų daržovių, kurios naudingosios savybės yra žinomos jau nuo seno. Šiose daržovėse gausu vitaminų B ir C, organizmui svarbių mineralų (geležies, kalio, kalcio, mangano, magnio, fluoro, fosforo ir sieros), flavanoidų ir augalinio hormono gliukinino, kuris padeda natūraliai sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Svogūnai aktyvina medžiagų apykaitą, stimuliuoja virškinimo procesą, šalina iš organizmo skysčių perteklių bei skatina kraujo gamybą, todėl priežasčių į mitybos racioną įtraukti svogūnus yra ne taip ir mažai.
Pomidorai
Pomidorų sudėtyje esantis likopenas – tai unikalus gamtos vaistas, kuris padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų. Jei pomidorus valgysite bent porą kartų per savaitę, galėsite ne tik sustiprinti imunitetą, bet taip pat sumažinsite prostatos, skrandžio ir plaučių vėžio riziką. Šiose daržovėse gausu vitaminų A, C ir K, folio rūgšties, kalio, magnio, fosforo ir vario, todėl reguliariai valgydami pomidorus kasdien galite palaikyti puikią savijautą.
Burokėliai
Burokėliai – tai daržovės, kurias mitybos specialistai rekomenduoja valgyti bent kartą ar du kartus per savaitę. Įdomu tai, kad organizmui naudingiausi rauginti burokėliai, nes juose esančias medžiagas organizmas įsisavina kur kas lengviau. Rauginti burokėliai yra puikus vaistas esant hemoglobino trūkumui ar nusilpus imunitetui: šiose daržovėse gausu vitamino C, B grupės vitaminų ir organizmui būtinų mineralų – geležies, kalcio, kalio ir fosforo.
Špinatai
Vos 30 gramų špinatų yra net kelis kartus daugiau rekomenduojamos vitamino A paros normos, todėl šios daržovės yra tiesiog nepakeičiamos sergant gleivinės, kvėpavimo takų ar žarnyno ligomis. Nors iš šių daržovių galima paruošti daugybę įvairiausių patiekalų, tačiau mitybos specialistai rekomenduoja valgyti termiškai neapdorotus špinatus: iš jų galite ruošti salotas ar šaltus užkandžius.
Ananasas
Jei norisi ko nors saldaus, pasilepinkite šviežiais ananasais. Mokslininkai teigia, kad šis vaisius yra naudingas ne vien tik dėl virškinimo gerinimo, bet taip pat ir dėl jo sudėtyje esančių antioksidantų, kurie stiprina imunitetą ir mažina vėžinių susirgimų riziką. Ananasuose taip pat gausu baltymus skaidančio fermento bromelaino, kuris malšina skausmą, mažina uždegimą bei lengvina atsikosėjimą. 100 gramų ananasų yra maždaug 50 mg vitamino C (tai yra daugiau nei pusė rekomenduojamos paros normos). Taip pat šiuose vaisiuose gausiu kalio, magnio bei mangano, kuris būtinas kaulų sveikatai ir gliukozės toleravimui.
Paprika
Paprika yra nekaloringa daržovė, kuri puikiai tinka besilaikantiems dietos. Vos vienoje paprikoje yra visa rekomenduojama vitamino C paros dozė: jei norite sustiprinti imunitetą, šias daržoves tiesiog būtina įtraukti į savo mitybos racioną! Nors naudingiausia valgyti termiškai neapdorotas paprikas, tačiau įdomu tai, kad paprikas verdant ar kepant išlieka didžioji dalis naudingųjų savybių. Paprikas rekomenduojama valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, dermatitu ar mažakraujyste.
Saldžiosios bulvės
Saldžiosios bulvės kitaip dar vadinamos batatais. Sveikatos specialistai teigia, kad šios daržovės yra gerokai naudingesnės nei įprastos bulvės, o priežasčių rinktis batatus yra ne taip ir mažai: šios daržovės stiprina imunitetą ir pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, saldžiosiose bulvėse esantys antioksidantai padeda išvengti laisvųjų radikalų žalos ir mažina vėžio riziką, taip pat šios daržovės gerina virškinimą ir yra puikus vitaminų A, B ir C šaltinis.
Morkos
Morkų sudėtyje esantis beta karotenas (būtent jis suteikia morkoms oranžinę spalvą) yra tiesiog nepakeičiamas imuniteto stiprinimo elementas. Sveikatos specialistai teigia, kad morkose esantis beta karotenas ne tik padeda išvengti peršalimo ligų, bet taip pat gerina širdies sveikatą bei mažina cholesterolio kiekį organizme. Niekam ne paslaptis, kad reguliariai valgant morkas galima pagerinti regėjimą, tačiau naudinga žinoti ir tai, kad šios daržovės taip pat gali sumažinti insulto ir diabeto riziką.