- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 5549

Cinkas – gamtoje randamas mineralas, kuris yra ypatingai svarbus mūsų sveikatai ir bendrai savijautai. Žmogaus organizme randama maždaug 1,3-2 g cinko: jis kaupiasi kraujo ląstelėse, odoje, inkstuose, kepenyse, kauluose, kasoje ir prostatoje. Cinkas gaunamas su maistu – organizmas jo negali pasigaminti savarankiškai. Suaugusieji su maistu ar vartojamais papildais per dieną turi gauti maždaug 15 mg cinko, vaikai iki 8 metų – 5 mg, 9-18 metų vaikai ir jaunuoliai – 7-9 mg, o žindančios moterys – maždaug 22 mg.
Cinko nauda organizmui
- Imuniteto stiprinimas: jei organizmas gauna pakankamai šio mineralo, kovoti su peršalimo ligomis tampa gerokai paprasčiau;
- Greitesnis žaidų gijimas: jei pastebima, kad žaizdos gyja pernelyg lėtai, didelė tikimybė, kad taip nutinka būtent dėl cinko trūkumo;
- Ląstelių augimas ir dalijimasis: cinkas dalyvauja net 80 fermentų apykaitoje, todėl be jo organizme nevyktų daugybė įvairių procesų. Šis elementas yra labai svarbus augančiam organizmui – jis turi įtakos kaulų struktūrai, yra svarbus lytinio brendimo eigai, ir t.t.;
- Svorio kontrolė: jei po sotaus valgio norisi kažko saldaus, gali būti, kad taip nutinka dėl cinko trūkumo. Jei su maistu ar papildais yra gaunamas pakankamas cinko kiekis, atsikratyti nepageidaujamo svorio gali būti gerokai paprasčiau;
- Gražių plaukų ir nagų puoselėjimas: šis mineralas neretai yra vadinamas grožio elementu, nes jis padeda palaikyti sveiką plaukų ir nagų išvaizdą;
- Kova su akne: šiandien cinko papildai vis dažniau yra skiriami gydant aknę, nes šis elementas pasižymi antibakteriniu poveikiu ir gali pagerinti odos būklę;
- Skonio, uoslės, ir regos funkcijos: daug cinko yra akies ragenoje – jis padeda vitaminui A virsti melaninu, kuris saugo akis. Taip pat cinkas užtikrina normalią skonio ir uoslės funkciją.
Kaip pastebėti cinko trūkumą organizme?
Cinko trūkumas gali pasireikšti daugybe įvairių požymių: suprastėja uoslė ir skonio pojūtis, ant nagų atsiranda balti rėželiai, dažnai sergama infekcinėmis ligomis, slenka plaukai, ilgai negyja žaizdos, vargina dermatitas, skundžiamasi prastu ar labai dideliu apetitu, ir t.t. Cinko trūkumas neretai pasireiškia paaugliams ir vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems diabetu ar įvairiomis lėtinėmis ligomis, taip pat ir vegetarams bei veganams. Sunerimti vertėtų tuomet, jei pastebimas bent vienas minėtas simptomas – šiandien nustatyti cinko trūkumą gali padėti paprastas kraujo tyrimas. Nors dar prieš kelerius metus mūsų šalyje mineralų kiekis kraujyje nebuvo labai populiarus, tačiau šiandien šie sveikatos tyrimai sulaukia vis didesnio susidomėjimo.
Ar gali pasireikšti cinko perteklius?
Mokslininkai teigia, kad šiandien cinko perteklius pasitaiko itin retai – taip gali nutikti tik tada, jei neatsakingai vartojami maisto papildai. Jei cinko suvartojama daugiau nei 2 g, gali pasireikšti virškinamojo trakto sudirgimas, vėmimas. Nuolatinis cinko perteklius gali iššaukti anemiją, augimo sulėtėjimą, pakitusį apetitą, ir t.t.
Pagrindiniai cinko šaltiniai
Cinko TOP penketuku yra laikomi šie maisto produktai:
- Austrės (100 g šio produkto yra net 100 mg cinko, todėl rekomenduojamą dienos normą pasieksite suvalgę vos kelias austres);
- Kviečių sėlenos (100 g produkto yra 13,3 mg cinko, rekomenduojamą dienos normą pasieksite suvalgę maždaug 113 g kviečių sėlenų);
- Kviečių gemalai (100 g produkto yra 12 mg cinko, rekomenduojamą dienos normą pasieksite suvalgę 125 g kviečių gemalų);
- Jaučių kepenys (100 g produkto yra 8,4 mg cinko, rekomenduojamą dienos normą pasieksite suvalgę 179 g jaučių kepenų);
- Lęšiai (100 g produkto yra 5 mg cinko, rekomenduojamą dienos normą pasieksite suvalgę 300 g lęšių).
Taip pat cinko gausu kiaulienoje, moliūgų ir saulėgrąžų sėklose, juodajame šokolade, anakardžių ir graikiniuose riešutuose, migdoluose, grybuose, pupelėse ir avinžirniuose. Mitybos specialistai rekomenduoja salotas skaninti įvairiomis sėklomis ar riešutais, jei norisi ko nors saldaus – rinktis juodąjį šokoladą. Taip pat svarbu žinoti, kad mineralai iš ankštinių daržovių bus pasisavinami kur kas geriau, jei prieš virdami jas bent parą palaikysite sūdytame vandenyje.
Cinko pasisavinimo ypatumai
Vitaminai ir mineralai yra pasisavinami kur kas geriau, jei jie yra tinkamai derinami tarpusavyje. Pasisavinti cinką padeda vitaminai A, E ir B6, magnis, kalcis ir fosforas. Šis elementas geriausiai pasisavinamas tada, kai jis yra vartojamas su baltyminiu maistu, tačiau įsidėmėkite, kad tam tikri produktai gali turėti neigiamą poveikį cinko absorbcijai – tai kviečiai, rabarbarai ir špinatai, didelis cukraus kiekis, alkoholis. Taip pat kalcio absorbcijai gali kliudyti didelis kalcio kiekis, geležis, varis ir kadmis. Pernelyg didelis cinko kiekis organizme trukdo absorbuoti varį, todėl prieš skiriant cinko papildus visuomet yra tiriamas vario kiekis kraujyje. Cinko papildai įprastai yra derinami su kalciu ir magniu, tačiau šio papildo rekomenduojama nevartoti kartu su geležimi, fosforu ar variu. Cinko papildai gali sumažinti antibiotikų ar kitų vartojamų vaistų veikimą, todėl prieš pasirenkant papildus pirmiausia rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju, kuris nustatys optimalų mineralų poreikį.