Vitaminai

Vitaminai: veikimas ir svarba

Vitaminas C (askorbino rūgštis)

- svarbus baltymų apykaitos procesams;
- svarbus kapiliarų sienelėms, jų elastingumui;
- svarbus endokrininei sistemai;
- pasižymi antioksidacinėmis savybėmis;

Trūkstant vitamino C mažėja organizmo atsparumas infekcinėms ligoms, stresui, toksinams, kamuoja galvos, pilvo skausmai, padidėja kapiliarų trapumas, gali kraujuoti dantenos, lėtai gyja žaizdos, sutrinka širdies veikla, medžiagų apykaita, kaupiasi cholesterinas, žmogus gali dusti, greitai pavargti. Žmogui reikia apie 60-100 mg vitamino C per parą.

Vitamino C šaltiniai: džiovintos erškėtuogės, šermukšnių uogos, juodieji serbentai, kopūstai, rūgštynės, krapai, petražolių lapai, citrusiniai vaisiai.

Vitaminas B1 (tiaminas)

- slopina centrinės nervų sistemos dirglumą;
- dalyvauja angliavandenių apykaitoje;
- normalizuoja širdies veiklą;
- gerina miegą;

Trūkstant vitamino B1 prarandamas apetitas, mažėja svoris, sutrinka virškinimas, jaučiamas psichinis nuovargis, sutrinka atmintis, gali apimti depresija. Žmogui reikia apie 2-3 mg vitamino B1 per parą. Daugiau šio vitamino reikia nėščioms ar kūdikį maitinančioms moterims bei žmonėms dirbantiems įtemptą protinį darbą.

Vitamino B1 šaltiniai: grūdai, mielės, kepenys, inkstai, mėsa, pupelės, bulvės, žalieji žirneliai, špinatai, pienas, riešutai.

Vitaminas B2 (riboflavinas)

- būtinas angliavandenių, riebalų ir baltymų „deginimui“;
- skatina augimą ir svorio didėjimą augant;
- gerina regėjimą;

Trūkstant vitamino B2 sausėja oda, trūkinėja lūpų i vokų kampučiai, slenka plaukai, nagai pasidaro trapūs, silpnėja regėjimas, peršti akis, sutrinka leukocitų gamyba, gali atsirasti mažakraujystė, sutrikti augimas. Žmogui reikia apie 1,5-2,6 mg vitamino B2 per parą. Vitamino B2 poreikis padidėja riebiai maitinantis.

Vitamino B2 šaltiniai: svogūnai, špinatai, šparaginės pupelės, pienas, kepenys, kiaušiniai, mėsa, mielės, grūdai, pupelės, grikių ir avižų kruopos, daiginti kviečiai.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (1 balsas)