- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 13908

Jūros kopūstai nepalieka nė vieno abejingo: vieni juos mėgsta ir valgo su dideliu malonumu, o kiti vengia net žiūrėti į jų pusę. Vis dėlto, sveikatos specialistai vieningai sutinka, kad jūros kopūstai – vienas naudingiausių maisto produktų, kurį į savo mitybos racioną vertėtų įtraukti kiekvienam mūsų. Taigi kodėl verta valgyti jūros kopūstus?
Puikus vitaminų šaltinis
Jūros kopūstuose gausu vitaminų ir mineralų: šiame maisto produkte aptinkama cinko, kalio, magnio, geležies, vitaminų А, В1, В2, В12, С, D ir Е, todėl jūros kopūstai yra pelnytai vadinami naudingiausiu augalinio maisto šaltiniu. Šį maisto produktą į savo mitybos racioną turėtų įtraukti vegetarai ir veganai, nes jūros kopūstai yra labai vertingas kalcio ir baltymų šaltinis.
Skydliaukės funkcijos gerinimas
Jūros kopūstai gali pagerinti įvairių organų funkcijas, ir skydliaukė taip pat nėra išimtis. Apie netinkamą skydliaukės veiklą gali įspėti nuolatinis nuovargis, raumenų silpnumas, be priežasties sparčiai didėjantis svoris, ir t.t. Jūros kopūstai gali padėti palaikyti normalią skydliaukės veiklą, todėl šių požymių bus galima išvengti.
Virškinamojo trakto valymas
Šis maisto produktas švelniai valo virškinamąjį traktą nuo susikaupusių nuodingų medžiagų, stimuliuoja ląstelių atsinaujinimo procesus bei stabdo pernelyg didelį cholesterolio įsisavinimą. Reguliarus jūros kopūstų valgymas gali net 10 kartų sumažinti aterosklerozės riziką.
Vėžio prevencija
Japonijoje jūros kopūstai yra itin populiarūs, o šios šalies sveikatos specialistai teigia, kad reguliarus šio maisto produkto vartojimas gali padėti užkirsti kelią vėžiniams susirgimams. Vėžys yra vienas tų sveikatos sutrikimų, kurio baiminamasi bene labiausiai, tačiau tuomet, jei į savo mitybos racioną įtrauksite šį maisto produktą, rizika susirgti vėžiu taps mažesnė.
Imuniteto stiprinimas
Keičiantis metų laikui itin svarbu pasirūpinti imuniteto stiprinimu, o jūros kopūstai tikrai padės tai padaryti. Šiame maisto produkte esantis polisacharidų kompleksas stimuliuoja imuninę sistemą, todėl peršalimų tikimybė tampa gerokai mažesnė.
Natūralus svorio reguliavimas
Numesti nepageidaujamus kilogramus ne visada yra taip paprasta kaip norėtųsi, todėl tuomet, jei siekiate numesti svorio, pasvarstykite apie jūros kopūstų įtraukimą į savo mitybos racioną. Šiame maisto produkte yra nedaug kalorijų, be to, juose gausu ląstelienos, kuri virškinimo procesą paverčia kur kas sklandesniu. Jei nuolat kankina alkio jausmas, 1-2 arbatinius šaukštelius jūrų kopūstų užpilkite vandeniu, palaikykite apie parą, ir gerkite tada, kai kankins alkis. Organizmas gaus visų būtinų medžiagų, todėl noras valgyti sumažės.
Prostatos funkcijos gerinimas
Prostatos problemos yra dažnas sveikatos sutrikimas, kurio tikrai galima išvengti. Jei jūros kopūstai bus valgomi nuolat, prostatos funkciją bus galima normalizuoti be jokių medikamentų. Be to, jūros kopūstai veikia kaip natūralus afrodiziakas.
Kada jūros kopūstų geriau atsisakyti?
Jūros kopūstų nepatartina valgyti esant viduriavimui ar ūmioms žarnyno ligoms bei kenčiant nuo skydliaukės sutrikimų. Svarbu žinoti, kad jūros kopūstai yra biologiškai aktyvus produktas, todėl nesaikingas jūros kopūstų vartojimas gali lemti įvairius sveikatos sutrikimus.
Patiekalų su jūros kopūstais receptai
- Salotos su silke: reikės 100 g saliero šaknies, vidutinio dydžio morkos, 75 g petražolių, 10 g cukraus, 60 g džiovintų jūros kopūstų, žiupsnelio druskos, šlakelio acto, 60 ml augalinio aliejaus, 20 ml citrinos sulčių, 20 g krapų, silkės filė. Morką išvirkite, jūros kopūstus 15 min pamirkykite vandenyje, tris kartus apvirkite (po 15-20 min, kas kartą nupilkite vandenį). Nuskustą saliero šaknį ir morką supjaustykite šiaudeliais, kopūstus pamerkite į silpną druskos ir acto tirpalą (palaikykite apie 30 min). Sudėkite morkas, salierus ir jūros kopūstus, sumaišykite su citrinos sultimis ir cukrumi, įpilkite augalinio aliejaus. Viską gerai sumaišykite, ir dėkite ant silkės filė gabaliukų. Papuoškite krapais ir petražolėmis.
- Daržovių mišrainė su jūros kopūstais: reikės 100 g marinuotų jūros kopūstų, 2-3 vidutinio dydžio morkų, 3 nedidelių burokėlių, 3 bulvių, 2 trumpavaisių agurkų, vidutinio dydžio svogūno, 2 šaukštelių augalinio aliejaus, 2 šaukštelių acto, druskos, pipirų ir cukraus. Apvirkite morkas, burokus ir bulves. Apvirtas daržoves atvėsinkite, supjaustykite plonais griežinėliais, įpjaustykite agurkų ir svogūno, sudėkite jūros kopūstus, įberkite po žiupsnelį druskos, pipirų ir cukraus, sumaišykite su actu ir aliejumi.
- Troškinti jūros kopūstai su vištiena: reikės 200 g virtų jūros kopūstų, 700 g vištienos, šaukštelio sojų padažo, nedidelio svogūno, druskos. Išvirkite vištieną, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Susmulkinkite svogūną, pakepinkite keptuvėje. Sudėkite vištieną ir jūros kopūstus, įpilkite pusę stiklinės vištienos nuoviro, įberkite druskos, patroškinkite apie 20 minučių. Baigiant troškinti įpilkite sojų padažo.
Jei negalite pakęsti jūros kopūstų skonio
Kartais tam tikri maisto produktai kelia tokį šleikštulį, kad nesinori net galvoti apie jų naudą. Savęs kankinti tikrai neverta, tačiau tuomet, jei norite, kad organizmas gautų jūros kopūstuose esančių naudingų medžiagų, į patiekalus įdėkite po šaukštelį smulkintų džiovintų kopūstų. Patiekalų skonis tikrai nepasikeis, o naudingosios medžiagos bus nesunkiai įsisavinamos.