Morkų sultys

Morkų sultys – sveikatos ir jaunystės šaltinis

Morka – viena naudingiausių Lietuvoje auginamų daržovių, turtingiausias vitamino A šaltinis. Svarbiausia morkose esanti medžiaga - beta karotinas, kuris patekęs į žmogaus organizmą virsta vitaminu A. Taip pat morkose gausu B grupės vitaminų, vitaminų C, D ir E, kalio, kalcio bei kitų mineralinių medžiagų.

Nenuostabu, kad susirūpinusios sveika gyvensena, ar užkluptos sveikatos problemų, dažniausiai prisimename morkų sultis.

Taigi, kuo naudingos morkų sultys?

Morkų sultys:

* gerina regėjimą, todėl jas patariama gerti sergant trumparegyste, vištakumu, augant ant vokų miežiui;

* stiprina imunitetą, didina organizmo atsparumą infekcijoms;

* stiprina nervų sistemą, suteikia žvalumo ir energijos;

* mažina cholesterolio kiekį kraujyje;

* normalizuoja medžiagų apykaitą, gerina apetitą;

*mažina skrandžio sulčių rūgštingumą;

* lygina ir švelnina odą, gerina plaukų ir nagų struktūrą;

* mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis.

Ką dar turėtume žinoti?

* Morkų sultys turi būti ką tik išspaustos iš šviežių, kokybiškų morkų. Jeigu jos paliekamos pastovėti, sulčių vertingosios savybės sunyksta.

* Morkų sultys gali būti maišomos su kitomis daržovių ar vaisių sultimis.

* Šviežiai išspaustas morkų sultis reikia pagardinti grietinėle arba aliejumi, taip organizmas lengviau įsisavina karotiną.

* Morkų sultys geriamos iš karto, tačiau mažais gurkšneliais, neskubant, geriausia - per šiaudelį.

* Maišant sultis nepatariama naudoti metalinių įrankių. Maišykite mediniu arba plastikiniu šaukštu.

* Nereikia piktnaudžiauti morkų sultimis. Per didelis jų kiekis apkrauna kepenis. Be to gali pagelsti oda. Per dieną rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip pusę litro morkų sulčių.

* Morkų sulčių negalima gerti paūmėjus opaligei ar viduriuojant.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (1 balsas)