- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 9092

Moliūgas – tai daržovė, kurios paplitimas visame pasaulyje yra kone didžiausias. Manoma, kad moliūgai yra kilę iš Šiaurės Amerikos, o vėliau paplito ir už jos ribų. Šiandien suskaičiuojama daugybė įvairių rūšių moliūgų: dauguma jų sveria maždaug 4-6 kilogramus, tačiau kai kurie jų gali užaugti net iki 25 kg svorio! Tai yra vienas tų maisto produktų, kurį mitybos specialistai rekomenduoja įtraukti į reguliarų valgiaraštį. Šis maisto produktas puikiai tinka žaliesiems kokteiliams, salotoms, sriuboms bei įvairiems kepiniams. 100 gramų moliūgo yra vos 26 kalorijos, todėl ši daržovė puikiai tinka ir tada, jei siekiama numesti svorio. Taip pat moliūgai turi itin teigiamą poveikį sveikatai – priežasčių, kodėl juos vertėtų valgyti dažniau, yra ne taip ir mažai.
Širdies sveikatos palaikymas
Moliūgai yra itin naudingi širdžiai ir kraujagyslėms – šiose daržovėse gausu kalio ir vitamino C. Būtent tai padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą ir sumažinti infarkto bei insulto riziką. Moliūguose esančios skaidulos padeda reguliuoti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, o vitaminas C saugo kraujagyslių sieneles nuo galimų pažeidimų.
Virškinimo gerinimas
Normaliai virškinimo sistemos veiklai ypatingai svarbus pakankamas skaidulų kiekis, todėl moliūgai gali būti pasirenkami ir tuomet, kada siekiama išvengti vidurių užkietėjimo. Maža to, šios daržovės gerina įvairių kitų medžiagų įsisavinimą bei užtikrina ilgiau trunkantį sotumo pojūtį.
Geresnė savijauta
Moliūgo sudėtyje yra triptofano, kuris žmogaus organizme yra paverčiamas į serotoniną, kitaip dar vadinamą geros nuotaikos hormonu. Būtent todėl reguliarus moliūgų valgymas gali pagerinti nuotaiką ir miego kokybę. Triptofanas mūsų organizmui ypatingai svarbus šaltuoju metų laiku, kada dienos tampa gerokai trumpesnės, ir dažniau skundžiamasi prasta nuotaika.
Imuniteto stiprinimas
Vitaminas C yra vienas svarbiausių elementų, padedančių stiprinti imunitetą, todėl neretai yra pasirenkami specialūs maisto papildai. Vis dėlto, neretai visiškai pakanka subalansuoti savo mitybą – jei į reguliarų valgiaraštį įtrauksite ir moliūgus, galite būti užtikrinti, kad gausite pakankamą vitamino C kiekį.
Vėžio prevencija
Moliūguose gausu beta karotino, kuris saugo nuo prostatos ir gaubtinės žarnos vėžio. Palanku yra tai, kad net ir termiškai apdoroti moliūgai išlaiko naudingąsias savybes, todėl šias daržoves galima naudoti įvairiuose patiekaluose.
Akių sveikatos palaikymas
Moliūguose esantys antioksidantai bei vitaminai A ir E padeda palaikyti puikią akių sveikatą bei apsaugo jas nuo degeneracinės žalos. Jei moliūgus valgysite tris kartus per dieną, vyresniame amžiuje galėsite išvengti geltonosios dėmės degeneracijos.
Moterų vaisingumas
Moliūguose gausu geležies, todėl šis maisto produktas rekomenduojamas ir tada, kai planuojama pastoti. Taip pat šiose daržovėse gausu vitamino A, kuris yra ypatingai svarbus nėštumo ir žindymo laikotarpiu.
Prostatos sveikata
Moliūgo sėklose gausu cinko, kuris padeda palaikyti normalią prostatos būklę. 100 gramų moliūgų sėklų yra daugiau nei 10 mg cinko, o tai yra truputį daugiau nei rekomenduojama paros norma. Atlikti tyrimai parodė, kad reguliarus moliūgų sėklų valgymas padeda išvengti prostatos vėžio – pastebėta, kad prostatos vėžiu sergančių vyrų kraujyje cinko kiekis buvo mažesnis nei sveikų vyrų organizme.
Puikus magnio šaltinis
Moliūgo sėklose gausu magnio – vos 100 gramų sėklų yra net 262 mg šio mineralo, o tai yra trys ketvirtadaliai rekomenduojamos dienos normos. Magnis yra ypatingai svarbus elementas, kuris padeda palaikyti įvairias organizmo funkcijas: jis yra būtinas nervų sistemos atsipalaidavimui, raumenų judėjimui, ir t.t.
Nauda odai
Įrodyta, kad reguliarus moliūgų valgymas veikia tarsi jaunystės eliksyras! Šiose daržovėse esantis beta karotinas apsaugo odą nuo ultravioletinių saulės spindulių poveikio, dėl kurio oda ima greičiau glebti ir raukšlėtis. Taip pat moliūgas gali būti naudojamas ir veido kaukių gamybai. Jei skundžiatės spuoguota oda, 3 valgomuosius šaukštus tarkuoto moliūgo sumaišykite su šaukšteliu medaus ir kiaušinio tryniu. Kaukę tepkite ant veido, palaikykite 15-20 minučių, o tuomet nuplaukite vėsiu vandeniu. Jei veido oda yra labai sausa, 3 valgomuosius šaukštus virto tarkuoto moliūgo sumaišykite su valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejaus. Gautą masę tepkite ant odos, palaikykite apie 15 minučių, ir tuomet nuplaukite drungnu vandeniu.
Kaip valgyti moliūgus?
Moliūgai ganėtinai ilgą laiką išlieka švieži. Perpjautas moliūgas šaldytuve gali išbūti maždaug savaitę, tačiau tuomet, jei manote, kad nespėsite visko suvalgyti, moliūgą galite supjaustyti gabaliukais ir užšaldyti. Atitirpintas moliūgas bus minkštesnis, todėl jis puikiai tiks košėms ar trintoms sriuboms. Moliūgas gali būti naudojamas kone visuose patiekaluose: jis puikiai dera daržovių troškiniuose, įvairiose sriubose, taip pat gali būti naudojamas kaip garnyras. Pavyzdžiui, prie mėsos ar žuvies patiekalų puikiai tiks orkaitėje kepti paprikų ir moliūgų gabaliukai. Trinti moliūgai gali atstoti mums įprastą bulvių košę – toks garnyras bus ganėtinai neįprastas, tačiau tikrai skanus ir sveikas. Taip pat iš moliūgo gali būti gaminami įvairūs desertai – pyragai, džemai, keksiukai, ir t.t.
Moliūgų sriuba su imbieru
Ingredientai:
~ 1 kilogramas moliūgo;
Nedidelė imbiero šaknis;
2 vidutinio dydžio morkos;
1 svogūno galvutė;
2 skiltelės česnako;
1 litras daržovių sultinio (natūralaus ar kubeliais);
Grietinėlė;
Skrudintos moliūgo sėklos (nebūtinai);
Druska, malti juodieji pipirai.
Gaminame
1. Moliūgas nulupamas, supjaustomas 2x1 cm kubeliais.
2. Morkos nuskutamos, supjaustomos mažesniais kubeliais (nes morkos verda ilgiau).
3. Imbieras nulupamas ir sutarkuojamas. Jeigu nenorite, kad imbiero aštrumas labai jaustųsi, dėkite jo mažiau.
4. Svogūnas nulupamas ir supjaustomas griežinėliais (gali būti stambesni).
5. Moliūgas, morkos, imbieras, svogūnas ir česnako skiltelės dedami į užvirintą daržovių sultinį, pagardinami druska, pipirais ir virinami apie 20-25 minutes, arba kol daržovės suminkštės.
6. Puodas nukaičiamas ir truputį pravėsęs puodo turinys sutrinamas blenderiu.
Moliūgų sriuba supilstoma į lėkštes, pilama grietinėlės ir saujelė sausoje keptuvėje paskrudintų moliūgo sėklų arba krutonų (nebūtinai). Skanaus!