- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 9977

Turbūt ne kartą teko girdėti, kad daiginti kviečiai yra tikras sveikatos šaltinis, tačiau tuomet, jei dar nespėjote įsitikinti jų nauda, dabar pats laikas tą padaryti. Daiginti kviečius namuose yra labai paprasta, o priežasčių, kodėl verta juos įtraukti į mitybos racioną, tikrai nestinga. Taigi, kuo naudingas šis maisto produktas, ir kaip daiginti kviečius namuose?
Vitaminų bomba
Daigintuose kviečiuose gausu vitaminų B5, C, D, E ir P, taip pat šiame maisto produkte yra folio rūgšties, seleno, kalcio, kalio, chromo, silicio, jodo ir geležies. Mitybos specialistai teigia, kad daiginti kviečiai yra vieni naudingiausių maisto produktų, todėl juos tikrai verta įtraukti į kasdienį mitybos racioną.
Kova su įvairiomis ligomis
Daiginti kviečiai padeda greičiau pasveikti po įvairių ligų, o tuomet, jei šis maisto produktas bus vartojamas kasdien, jau po mėnesio galėsite džiaugtis ženkliai pagerėjusiu regėjimu. Taip pat svarbu paminėti, kad daiginti kviečiai teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir nervų sistemą, stiprina imunitetą bei didina atsparumą šalčiui. Teigiama, kad daiginti kviečiai taip pat gali pristabdyti vėžinių ląstelių dauginimąsi.
Stabilizuojamas kraujospūdis
Kraujospūdžio sutrikimai – ne tik pagyvenusių žmonių problema. Dėl šio sveikatos sutrikimo į gydytojus kreipiasi vis jaunesni asmenys, kurie ne visada imasi natūralių kraujospūdžio reguliavimo priemonių. Reguliarus daigintų kviečių vartojimas gali padėti pasiekti ilgalaikių rezultatų, ir galbūt nebereikės vartoti vaistų.
Gražių plaukų paslaptis
Daigintuose kviečiuose esančios naudingos medžiagos puoselėja plaukų grožį, tad tuomet, jeigu svajojate apie sveikai atrodančius plaukus, arba siekiate juos užsiauginti ilgesnius, daiginti kviečiai tikri gali padėti tą pasiekti. Rekomenduojama daigintus kviečius vartoti pavasarį ir rudenį po du mėnesius – tai turės teigiamą poveikį ne tik sveikatai, bet taip pat ir jūsų grožiui.
Energijos šaltinis
Pavasarį neretai juntamas jėgų stygius. Jei kas rytą suvalgysite daigintų kviečių, jausitės kur ks energingesni, taigi, dienos metu galėsite nuveikti kur kas daugiau.
Kova su menstruacijų skausmu
Dažna moteris kas mėnesį skundžiasi menstruacijų skausmais, todėl ieškoma būdų, kaip su tuo kovoti. Daiginti kviečiai gali padėti įveikti skausmą be jokių vaistų – šis maisto produktas atkuria reikalingų medžiagų stygių, todėl savijauta tampa kur kas geresnė.
Lytinio pajėgumo ir vaisingumo gerinimas
Daiginti kviečiai taip pat gerina lytinę funkciją bei vaisingumą. Šiame maisto produkte esantis junginys P4D1 turi teigiamą poveikį DNR ląstelėms, todėl daigintus kviečius patartina vartoti poroms, kurios planuoja susilaukti vaikų.
Kada ir kaip vartoti daigintus kviečius?
Daigintus kviečius rekomenduojama vartoti pusryčių metu. Su jais galima pasigaminti užkandžių, jais galima pagardinti omletus ar daržovių salotas, taip pat daiginti kviečiai puikiai dera su varške ar jogurtu.
Kviečius galima valgyti, kai daigai pasiekia 1-2 mm ilgį, šiuo metu jie vertingiausi. Jei kviečių ūgliai siekia daugiau nei 3 mm, kviečiai maistui nebėra tinkami, o jau žaliuojantys gali būti net nuodingi. Svarbu žinoti, kad daigintus kviečius reikėtų suvartoti iš karto. Vanduo, kuriame dygo kviečiai, maistui netinka. Daigintų kviečių paros norma vienam suaugusiam žmogui nuo 80 iki 100 g.
Į ką svarbu atkreipti dėmesį perkant kviečių grūdus
Perkant kviečių grūdus svarbu įvertinti jų išvaizdą. Kviečiai turi būti sveikos išvaizdos, pilni, sunokę, be patamsėjimų, nuskilimų. Jeigu pastebite sugedusių, patamsėjusių grūdelių, geriau tokių kviečių nepirkite.
Kaip daiginti kviečius?
Daiginkite kviečius šviesioje vietoje, bet saugokite nuo tiesioginių saulės spindulių. Oro temperatūra 22-25 laipsniai šilumos.
Prieš daiginimą gviečius perrinkite, išmeskite patamsėjusius ar nuskilusius grūdelius;
Paimkite pusės litro stiklainį arba kitą stiklinį indą, suberkite kviečių grūdus, juos perplaukite ir užpilkite kambario temperatūros virintu vandeniu. Į paviršių išplaukę grūdai daiginimui netinka, juos reikia išrinkti. Uždenkite indą pralaidžia orui medvilnine skiaute ir palaikykite kelias valandas. Tada vandenį nupilkite, o indą uždenkite medžiagos skiaute ir palikite stovėti. Dygstant grūdams juos būtina kelis kartus per dieną perplauti kambario temperatūros virintu vandeniu – tai padės juos apsaugoti nuo grybelio ir pelėsio atsiradimo (vandens perteklių nupilkite, tačiau visą daiginimo laiką grūdai turi būti drėgmėje).
Pirmieji daigai pasirodo jau po dviejų dienų – juos iš karto galima valgyti. Ką tik sudygę kviečiai yra patys naudingiausi.
Dėmesio! Valgant daigintus kviečius yra rizika užsikrėsti drėgmę mėgstančiomis bakterijomis, todėl jie nerekomenduojami nėščioms moterims ar silpną imuninę sistemą turintiems žmonėms. Turintys rimtesnių sveikatos sutrikimų ar vyresnio amžiaus žmonės, norintys šį maisto produktą įtraukti į mitybos racioną, turėtų pasikonsultuoti su gydytoju.