Kviečių želmenų sultys

Kviečių želmenų sultys

Apie kviečių želmenų sulčių stebuklingą naudą žmogaus organizmui turbūt teko girdėti kiekvienam. Teigiama, kad tai puikus sveikatos ir energijos šaltinis, galintis pakeisti daugumą vitaminų ar net silpnesnių vaistų. Iš tiesų, kviečių želmenų sultys yra gausiai aprūpintos įvairių vitaminų, amino bei kitų rūgščių, kitų naudingų medžiagų, būtinų sveikam ir pilnaverčiam gyvenimui.

Kviečių želmenys ir jų sultys naudingos norint sustiprinti organizmą, siekiant jį išvalyti. Tuo pačiu tai puikiai padeda išvengti įvairių neigiamų pojūčių, gerėja bendra organizmo būklė, tad pavyksta atsikratyti ir kai kurių ligų, kurios būdingos silpnam organizmui. Kviečių želmenų sultys suaktyvina kraujotaką, padeda stiprinti imuninę sistemą (dėl to labai svarbu jas gerti pavasarį ar žiemos metu), didina darbingumą, mažina poreikį miegui, taip pat mieguistumą, nuovargį. Be to, mažesnė tikimybė, jog šals galūnės, nes kviečių želmenys padeda sureguliuoti kūno temperatūrą, kraujagyslės tampa elastingesnės, švaresnės.

Auginami ir namuose

Išsiauginti kviečių želmenis nėra sunku net ir namuose. Kviečių grūdeliai sėjami į kelių centimetrų aukščio indelius, kuriuose turėtų nesikaupti vanduo. Jei yra galimybė, geriausia sėti jau sudaigintus grūdus, tačiau gali išaugti želmenys ir iš nedaigintų, tereiks daugiau laiko ir kantrybės. Jei sėjate grūdus į dirvą darže ar indelį, prieš tai apie 10-12 valandų palaikykite grūdus vandenyje (vėsiame), o kai šie prisigers vandens – uždenkite marle ar popieriumi. Taip sudaiginsite grūdus ir galėsite sėti.

Geriausia sėti tankiai, neužberti žemėmis, o tik uždengti popieriumi ar kita drėgmę išlaikyti padėsiančia medžiaga. Po kelių dienų šaknys jau bus tvirtos ir bus galima nudengti. Nuolatinis drėgmės palaikymas padės lengvai augti kviečių želmenims, tačiau vandens perteklius gali juos supūdyti.

Patys tinkamiausi vartoti – 15-20 cm aukščio kviečių želmenys. Nupjaukite juos, sumalkite ir išsunkite per drobę (marlę). Kuo greičiau suvartosite išspaustas sultis, tuo jos skanesnės ir naudingesnės bus. Pradėti vertėtų nuo nedidesnio nei 50 gramų / mililitrų kiekio, vėliau palaipsniui pasiekiant iki 100 gramų per parą. Daugiausiai naudos iš sulčių gausite, jei gersite jas gerokai prieš ar gerokai po valgio (30 min – 2 val.) Be to, nekaupkite sulčių, po 12-24 valandų jos taps bevertės.

Kviečių želmenų sultis galima išspausti ir naudojantis sulčiaspaudėmis, tačiau jos turi būti tam pritaikytos. Gali tikti didelė dalis lėtaeigių sulčiaspaudžių, bet vertėtų atkreipti dėmesį į jos funkcijas bei aprašymus, jei žadate tokią įsigyti. Jei sulčiaspaudė tinka lapinėms daržovėms – tiks ir želmenims. Vertėtų atkreipti dėmesį ir į patogumą valyti – smulkios kviečių želmenų liekanas po spaudimo tikrai nėra ypač lengvai išsivalantys nešvarumai. Auginate daržoves? Išspaustus želmenis galite panaudoti kompostui.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (0 balsai (-ų))