- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 6027

Nors brokolių valgymas vaikams (neretai – ir suaugusiesiems) labiau primena bausmę nei galimybę pasimėgauti maistu, tačiau svarbu žinoti, kad šios daržovės yra labai maistingos ir naudingos mūsų organizmui. Taigi, kodėl mitybos specialistai primygtinai pataria įtraukti į savo mitybos racioną brokolius?
Gražesnė oda
Brokoliuose gausu vitaminų A, C ir E, kurie yra svarbiausi gražios odos draugai. Ši vitaminų trijulė saugo odą nuo infekcijų ir UV spindulių žalos, didina odos elastingumą ir apsaugo nuo raukšlių atsiradimo. Jei svajojate apie gražesnę odą, valgyti brokolius jums tiesiog būtina!
Vitamino D atsargos
Vitamino D trūkumas – gana dažna mūsų šalies gyventojų problema, todėl visada svarbu pagalvoti, ar šio vitamino gaunate pakankamai. Brokoliai šio vitamino deficitą gali paversti visiškai neaktualia problema, nes šiose daržovėse esantys vitaminai A ir E gerina vitamino D įsisavinimą.
Sveikesnė širdis
Statistika rodo, kad širdies ir kraujagyslių ligomis suserga vis jaunesni asmenys, todėl labai svarbu pasirūpinti šių susirgimų prevencija. Sveika mityba turėtų būti aktuali kiekvienam mūsų, nes būtent ji yra puikios savijautos pagrindas. Pravartu rinktis daug skaidulų turinčio maisto – brokoliai yra vienas tų maisto produktų, kuriame skaidulų kiekis yra tikrai nemažas. Taip pat šiose daržovėse yra sieros junginių, kurie stiprina kraujagysles ir gerina kraujotakos sistemos darbą.
Uždegimų ir alerginių reakcijų mažinimas
Turbūt tai nedaug kam žinoma: brokoliai gali efektyviai slopinti alergijos simptomus. Šiose daržovėse esantys kempferoliai padeda malšinti sudirgimą ir uždegimą, tad tuomet, jei skundžiatės alergine sloga, kurią sukelia dulkės ar kiti alergenai, į savo mitybos racioną vertėtų įtraukti brokolius, kurie padės su tuo kovoti kur kas efektyviau.
Virškinimo gerinimas
Jei kenčiate tam tikrus virškinimo sutrikimus, tokias sveikatos problemas galėsite pamiršti ilgam, jei brokolius valgysite reguliariai. Brokoliuose gausu skaidulų, kurios padeda organizmui apsivalyti nuo šlakų, todėl vidurių užkietėjimas tampa neaktualia problema. Taip pat skaidulos padeda išvengti ir kitų virškinimo sutrikimų: jei karts nuo karto pasireiškia rėmens graužimas, pasvarstykite, ar su maistu gaunate pakankamai skaidulų.
Vėžio prevencija
Vėžys yra viena labiausiai gąsdinančių ligų, tačiau svarbu žinoti, kad sveikai maitinantis šio susirgimo tikimybę galima ženkliai sumažinti. Brokoliuose esantys sulforofano junginiai padeda užkirsti kelią įvairioms vėžio formoms, todėl tai yra tikrai svari priežastis dažniau valgyti šias daržoves.
Maistas besilaikantiems dietos
100 gramų brokolių yra 38 kalorijos, todėl šį maisto produktą galima vartoti ir tada, jei laikotės dietos. Šiose mažai kalorijų turinčiose daržovėse esančios skaidulos padeda kur kas greičiau pajusti sotumą, todėl suvalgoma mažiau.
Kaulų stiprinimas
Vyresnio amžiaus žmonėms kaulų trapumas yra ypatingai aktuali problema, tačiau būtina žinoti, kad tam tikri maisto produktai padeda pristabdyti šios ligos eigą. Brokoliai – viena tų retų daržovių, kuri gali būti naudinga ne vien tik bendrai savijautai, bet taip pat ir tinkamo kaulų tankio palaikymui.
Rytietiška vištiena su brokoliais
Jums reikės: 500 g vištienos šlaunelių mėsos, 1 nedidelio brokolio, saujelės svogūnų laiškų, šiek tiek vandens, 4 šaukštų aliejaus, 3 šaukštų medaus, 3 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų sezamo sėklų, 1 aitriosios paprikos, šaukštelio tarkuoto imbiero, česnako skiltelės.
Kaip gaminti? Susmulkinkite brokolio žiedyną, nuplikykite verdančiu vandeniu. Aliejuje apkepkite vištieną, kol gražiai apskrus (maždaug 8-12 minučių). Vištieną išimkite iš keptuvės ir atidėkite. Smulkiai supjaustykite česnaką ir aitriąją papriką, sutarkuokite imbierą, viską sudėkite į keptuvę ir pakepinkite, kol česnakas ims skleisti malonų aromatą. Sudėkite vištieną, brokolius, supilkite sojų padažą, įpilkite apie 20 ml vandens, įdėkite medaus. Visą turinį pakaitinkite, kol padažas truputį sutirštės. Paruoštą patiekalą pabarstykite sezamo sėklomis ir papuoškite svogūnų laiškais.
Brokolių ir sūrio kąsneliai
Jums reikės: 500 g brokolių, 2 kiaušinių, 150 g fermentinio sūrio, 50 gramų maltų džiūvėsėlių, 1 šaukštelio garstyčių, 1 česnako skiltelės, šiek tiek druskos ir pipirų.
Kaip gaminti? Nuplaukite brokolį, susmulkinkite visas jo dalis (virtuviniu kombainu arba trintuve). Brokolius pabarstykite druska, palikite 15-20 minučių pastovėti. Į indą su brokoliais įtarkuokite 150 g fermentinio sūrio, sudėkite smulkintą česnako skiltelę, įmuškite kiaušinį, suberkite džiūvėsėlius, pabarstykite druskos ir pipirų, įdėkite šaukštelį garstyčių. Visą turinį gerai išmaišykite, drėgnomis rankomis formuokite nedidelius kamuoliukus. Paruoštus kamuoliukus sudėkite į skardą su kepimo popieriumi, kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje (apie 20 minučių).
Keksiukai iš brokolių ir kiaušinių
Jums reikės: 300 g brokolių, 8 kiaušinių, 100 g fermentinio sūrio, 100 g graikiško jogurto, saujelės svogūnų laiškų, šiek tiek druskos ir pipirų.
Kaip gaminti? Brokolį išskirstykite į žiedynus, susmulkinkite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Nusunkite vandenį, brokolius sumaišykite su tarkuotu fermentiniu sūriu ir smulkintais svogūnų laiškais. Keksiukų formeles aptepkite aliejumi, į jas dėkite brokolių masę (ji turėtų užpildyti ne daugiau nei du trečdalius formelės). Kiaušinius išplakite su jogurtu, įberkite druskos ir pipirų. Gautą masę pilkite į formeles, kad jos apsemtų brokolius ir sūrį, bet neliptų pro viršų (kepdama masė kils). Kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol keksiukų viršus įgaus rusvą atspalvį.