- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 9469

Obuolys - daugelio mėgstamas, dažname sode augantis vaisius, kuris ne tik skanus, bet ir naudingas mūsų sveikatai ir grožiui. Obuoliai gelbsti tiek esant įvairiems sveikatos sutrikimams, tiek norint gerinti imuninę sistemą, tiek ir siekiant atrodyti geriau.
Mokslininkai įrodė, jog vos vienas obuolys per dieną stipriai sumažina insulto riziką. Tad jei rūkote, ankščiau susidūrėte su insultu, turite širdies darbo sutrikimų – dažniau valgykite obuolius. Tuo tarpu vyrams (dėl moterų duomenų nėra) obuoliai sumažina širdies priepuolio riziką net trečdaliu. Jei pabosta patys obuoliai – gerkite obuolių sultis, jos taip pat sumažina širdies ligų riziką.
Kovai su cholesteroliu taip pat galima pasitelkti obuolius. Mokslininkai pataria suvartoti 2-3 obuolius per dieną, tačiau toks kiekis obuolių kiekvieną dieną gali sukelti ir nemalonių pojūčių, pilvo pūtimą, virškinimo sistemos sutrikimus, ypač jei skrandis jautresnis. Norma, kurios geriau neviršyti – 500-700 gramų obuolių per dieną.
Ypač daug naudos sveikatai suteikia obuoliuose esantys pektinai. Jie šalina bakterijas bei sunkiuosius metalus iš virškinamojo trakto, taip pat padeda sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Rezultatas – daugiau energijos ir sumažėjusi įtampa. Be to, obuoliuose gausu geležies, todėl obuoliai padės ir esant mažakraujystei.
Epidemiologiniais tyrimais nustatyta, kad obuoliai mažina kai kurių rūšių vėžio riziką. Mokslininkų teigimu, šiuose vaisiuose esantis kvercetinas padeda sumažinti prostatos vėžio riziką. Tuo tarpu kiti mokslininkai pasistengė įrodyti, jog obuolio žievelė taip pat naudinga (tačiau tik iš savo sodo, kadangi obuoliai patenka į dešimtuką labiausiai pesticidais užterštų vaisių), nes joje esančios medžiagos kone per pusę sumažina gaubtinės žarnos vėžio tikimybę, dėl to, jog trukdo daugintis jo ląstelėms. Nacionalinio vėžio instituto teigimu, obuoliai taip pat mažina ir plaučių vėžio riziką (dar kartą verta atkreipti dėmesį rūkoriams). Kartu mažėja ir širdies, kraujagyslių ligų tikimybė.
Grožiui dažniausiai naudojamos obuolių sultys. Jas siūloma dėti į maitinamąsias odos kaukes. Pavyzdžiui, sumaišykite 2 didelius šaukštus rūgštesnių obuolių sulčių su 1 šaukštelių bulvių krakmolo. Gautą masę tepkite ant veido, o po 20 minučių šiltu vandeniu ją nuplaukite. Jei oda sausa, sutarkuokite obuolį ir jį sumaišykite su šaukšteliu medaus, įlašinkite porą lašų alyvuogių aliejaus ir patepkite veidą. Po kurio laiko veidą nuplaukite šiltu vandeniu.
Šios ir kitos kaukės, kuriose galima panaudoti obuolį, padeda praturtinti odą naudingomis medžiagomis, suteikia elastingumo, blizgesio ir padeda išvengti odos išsausėjimo, trūkinėjimo ar kitų nemalonių pojūčių, kuriuos sukelia išoriniai dirgikliai: šaltis, drėgmė ir saulė.