- PatarimuPasaulis.lt
- Peržiūros: 5759

Burokėliai yra kilę iš Viduržemio jūros regiono, kur maistui pradėti vartoti dar antrame tūkstantmetyje prieš mūsų erą. Valgomi ne tik šių daržovių šakniavaisiai, bet taip pat ir lapkočiai bei lapai, iš burokėlių spaudžiamos sultys, gaminamos mišrainės, verdamos sriubos, ir t.t. Burokėliai taip pat naudojami ir maistinių dažų gamyboje – burokėlių sultys suteikia ryškią ir sodrią spalvą. Burokėliai yra viena dažniausiai auginamų daržovių, kuri ne tik nereikalauja ypatingos priežiūros, bet taip pat yra labai naudinga, o jos panaudojimo būdų yra ypatingai daug. Mitybos specialistai pataria burokėlius valgyti bent porą kartų per savaitę – žemiau pateikta informacija leis jums sužinoti, kokį poveikį tai turi mūsų sveikatai.
Kraujotakos gerinimas
Borokėliuose esantys nitratai gerina kraujotaką ir normalizuoja kraujospūdį, todėl sumažėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Taip pat šiose daržovėse gausu augalinio alkaloido betaino ir B vitamino folato: šios medžiagos reguliuoja homocisteino lygį kraujyje ir apsaugo arterijas nuo pažeidimų.
Ištvermės didinimas
Daugelis sportininkų neįsivaizduoja savo valgiaraščio be burokėlių, nes burokėliuose esantys nitratai didina ištvermę. Suvalgius burokėlių ar išgėrus šviežiai spaustų burokėlių sulčių, maksimalus nitratų kiekis išsiskiria praėjus 2-3 valandoms, todėl tai gali padėti greičiau nubėgti tam tikras distancijas ar pasiekti geresnių rezultatų kitose sporto srityse.
Smegenų veiklos gerinimas
Šiose daržovėse esantys nitratai organizme yra paverčiami azoto oksidu, kuris gerina kraujo tekėjimą į smegenis. Mokslininkai nustatė, kad su amžiumi organizmas geba pagaminti vis mažiau azoto oksido, todėl burokėlių valgymas gali padėti tai ištaisyti: jei norite padidinti darbingumą ir pagerinti nuotaiką, nepamirškite karts nuo karto užkąsti burokėlių.
Geresnis kepenų funkcionavimas
Pagrindinė kepenų funkcija – valyti kraują ir šalinti iš organizmo toksinus. Šio vidaus organo krūvis yra tikrai nemažas, todėl pravartu pagalvoti, kaip jam palengvinti darbą. Burokėliuose esantis betainas (jo aptinkama ir špinatuose bei bolivinėse balandose) gali apsaugoti kepenis nuo riebalų kaupimosi ir net sumažinti jų kiekį.
Kova su lėtinėmis ligomis
Burokėliuose gausu antioksidantų betalainų, kurie veiksmingai kovoja su uždegimais ir padeda paprasčiau įveikti lėtines ligas. Mokslininkai mano, kad burokėlių sudėtyje esantis betacianinas taip pat gali padėti įveikti ir vėžinius susirgimus, tačiau šios savybės vis dar yra tiriamos.
Sklandesnis virškinimo procesas
Burokėliuose gausu skaidulų, kurios padeda įveikti vidurių užkietėjimą, todėl kenčiantys nuo šio sveikatos sutrikimo burokėlių turėtų valgyti dažniau. Pakankamas skaidulų kiekis užtikrina sklandų virškinimo procesą, padeda išvengti hemorojaus ir divertikulito pavojaus.
Vaistas nuo įvairių ligų
- Vyresnio amžiaus žmonėms rekomenduojama reguliariai gerti burokėlių sultis: šis gėrimas stiprina kraujagysles, ramina nervų sistemą ir gerina skrandžio veiklą. Svarbu žinoti, kad burokėlių sulčių negalima gerti iš karto po išspaudimo – jas rekomenduojama kelias valandas palaikyti šaldytuve;
- Jei norite sustiprinti imuninę sistemą, kasdien išgerkite po 2 valgomuosius šaukštus burokėlių sulčių (geriausia – prieš valgį). Po kelių savaičių padidinkite burokėlių sulčių kiekį – kasdien išgerkite po 60 ml;
- Jei sergate tulžies pūslės akmenlige, gydymui galite rinktis burokėlių sirupą, kurį paruošti yra gana paprasta: sutarkuokite kelis burokėlius ir pakaitinkite ant silpnos ugnies, kol turinys taps tirštas. Gautą sirupą gerkite 3 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio (po 50 ml);
- Sergantiems mažakraujyste gerti burokėlių sultis taip pat labai naudinga: 3 savaites gerkite po stiklinę burokėlių sulčių ir valgykite daugiau virtų burokėlių;
- Jei skundžiatės aukštu kraujospūdžiu, į stiklinę burokėlių sulčių įdėkite kelis šaukštus medaus ir išspauskite citrinos sulčių (1-2 valgomuosius šaukštus). Gerkite po pusę stiklinės per dieną per pietus arba po valgio.
Keptuvėje kepti burokėliai
Jums reikės: 5 vidutinio dydžio burokėlių, 3 skiltelių česnako, 1 valgomojo šaukšto sviesto, 1 šaukštelio balzaminio acto, žalumynų, druskos ir pipirų.
Kaip gaminti? Nulupkite burokėlius, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į keptuvę su lydytu sviestu. Keptuvę uždenkite, kepkite apie 1-1,5 h, arba kol suminkštės. Susmulkinkite česnaką, suberkite ant burokėlių, įpilkite balzaminio acto, pamaišykite. Kepkite dar 5-7 minutes. Pabarstykite druska ir pipirais, patiekdami papuoškite smulkintais žalumynais.
Burokėlių lietiniai
Jums reikės: 150 g miltų, 1 virto burokėlio, 1 kiaušinio, 500 ml pieno, žiupsnelio druskos ir cukraus, aliejaus kepimui.
Kaip gaminti? Sutarkuokite burokėlį. Dubenyje sumaišykite visus ingredientus, plakite, kol neliks gumuliukų. Paruoštą tešlą palikite stovėti 20-30 minučių. Gerai įkaitinkite keptuvę, patepkite aliejumi, ir kepkite lietinius. Patiekite su kreminiu sūriu ar trintu avokadu.
Burokėlių ir lęšių mišrainė
Jums reikės: 100 g konservuotų lęšių, 3 virtų burokėlių, 1 poro, 2 valgomųjų šaukštų smulkintų krapų, žiupsnelio juodųjų pipirų, šiek tiek druskos, 1 šaukšto augalinio aliejaus.
Kaip gaminti? Sutarkuokite burokėlius, sudėkite krapus, smulkintą porą, lęšius, pabarstykite druska ir pipirais, sumaišykite su augaliniu aliejumi. Tokią mišrainę šaldytuve galite laikyti iki 3 dienų.