Sveiki užkandžiai

Sveikų užkandžių idėjos mokyklinukams – ir energijai, ir nuotaikai

Sveiki užkandžiai yra svarbūs vaikų sveikatai, nes stimuliuoja smegenų veiklą, gerina nuotaiką ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai itin svarbu artėjant naujiems mokslo metams, kai po vasaros atostogų energijos prireiks ne tik mažiesiems mokyklinukams, bet ir paaugliams.

,,Užkandžiai gali ne tik padėti išvengti persivalgymo. Tyrimai rodo, kad užkandžiavimas mokykloje gerina nuotaiką ir motyvaciją, o tai gali turėti įtakos koncentracijai”, – sakė Netty Levine, dietologas ir diabeto edukatorius Cedars-Sinai medicinos centre Los Andžele.

Patarė tėvams ne vengti, o įtraukti į mitybą užkandžius

,,Tėvai dažnai vengia užkandžių, tikėdami, jog jų valgyti nėra būtina, o gal ir nerekomenduojama. Tuos pačius įpročius bando įdiegti ir vaikams. Pirmiausia vertėtų atskirti, kas yra užkandžiai, o kas užkandžiavimas”, – pažymi gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.

Pašnekovės teigimu, užkandžiai – tai suplanuoti ,,mažieji” valgymai tarp pusryčių, pietų ir vakarienės. Juos valgant laikomasi periodiškumo, pasirenkami aukštos maistinės vertės produktai: vaisiai, daržovės, riešutai, pieno produktai. Tad galima sakyti, kad užkandžiai yra puiki galimybė suvalgyti pakankamą kiekį daržovių, vaisių, pieno produktų, riešutų, kurie gausūs skaidulomis, vitaminais, mineralais, antioksidantais, baltymais, ypač svarbiais vaikų augimui, brendimui, gerai fizinei, protinei ir emocinei sveikatai. Taip pat šie nedideli valgymai neleidžia peralkti. Tad mažėja tikimybė, jog padidės pagrindinių valgymų porcijos, ar bus persivalgoma.

Užkandžiavimas tai neplanuotas procesas, kai neatsižvelgiama į valgymo laiką, dažnai ir alkį. Valgoma, nes pasitaikė proga. Daug dažniau renkamasi žemos maistinės vertės produktai: saldumynai, kepiniai, pusgaminiai, greitas maistas. Paprastai tokie produktai pasižymi ne tik žema maistine verte, bet ir dideliu kalorijų tankiu. Tad suplanuoti užkandžiai turėtų būti skatinami valgyti, o neplanuotas užkandžiavimas vengtinas.

Kokį signalą siunčia per dažnas užkandžiavimas?

Gydytoja dietologė atkreipė dėmesį: jei pastebima, jog vaikas dažnai užkandžiauja, reiktų įvertinti jo pagrindinių valgių  porcijų dydį, kalorijų tankį ir maistinę vertę. Galbūt vaiką užkandžiauti verčia per greitai atėjęs natūralus fiziologinis alkis dėl nepakankamo porcijos dydžio, patiekalo kalorijų tankio, ar žemos jo maistinės vertės. Tyrimų metu pastebėta, jog vaikas, kuris pusryčiams valgo rafinuotų grūdų patiekalą (pvz.: sausus pusryčius), greičiau išalks, (o tai vers jį užkandžiauti), negu tas, kuris valgo mažai nerafinuotų, gausių skaudulomis patiekalų, kruopų košę.

Pasak E. Cikanavičiūtės, vaikai nori pavalgyti, užkąsti greitai. Juk laukia žaidimai, draugai ir daug kitų įdomybių. Todėl užkandžiai  neturi būti tokie, kuriems reiktų paserviruoti stalą arba juos ruošti, ar šildyti. Užkandžiai turėtų būti paprasti, dažniausiai paimami į rankas arba valgomi tiesiai iš indelio ar pakuotės.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (1 balsas)